„Oxfam“: pandemija milijardus žmonių dešimtmečiui nustūmė į skurdą

„Oxfam“: pandemija milijardus žmonių dešimtmečiui nustūmė į skurdą


COVID-19 krizė didina nelygybę, nes pasaulio turtingiausiųjų turtai vis auga, o skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms prireiks keleto metų, kol jie atsigaus, skelbia kovos su skurdu organizacija „Oxfam“.


Savo ataskaitoje „Nelygybės virusas“ (angl. „The Inequality Virus“) grupė perspėja, kad pandemijos metu pirmą kartą istorijoje pajamų nelygybė auga iš esmės visose pasaulio šalyse vienu metu.


„1 000 turtingiausių planetos žmonių atgavo nuostolius dėl COVID-19 vos per devynis mėnesius, tačiau skurdžiausiai gyvenantiesiems gali prireikti daugiau nei dešimtmečio, kad atsigautų“, – sakoma „Oxfam“ ataskaitoje.


„Oxfam“ taip pat pabrėžė, kad viruso pasekmes žmones patiria nevienodai – etninės mažumos kai kuriose šalyse miršta kur kas dažniau, o labiausiai pandemijos paveiktuose sektoriaus dirba daugiau moterų nei vyrų.


Ataskaita paskelbta tuo pat metu, kai prasideda kasmetinis Pasaulio ekonomikos forumas Davose. Tiesa, dėl pandemijos šiemet forumas vyksta virtualiai.


„Oxfam“ teigimu, teisingesnė ekonomikos politika yra būtina, siekiant kuo skubiau atsigauti nuo COVID-19 sukeltos krizės.

REKLAMA


Organizacija tvirtino, kad laikinas papildomo pelno mokestis 32 didžiausioms pasaulio korporacijoms leistų į šalių biudžetus 2020 m. surinkti papildomai 104 mlrd. dolerių. To esą užtektų suteikti nedarbo išmokas ir finansinę paramą visiems vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms žemų ir vidutinių pajamų šalyse.


„Ekstremali nelygybė nėra neišvengiama, tai yra politikos pasirinkimas. Kova su nelygybe turi būti ekonominės paramos ir gelbėjimo priemonių centre“, – sakė „Oxfam International“ vykdomoji direktorė Gabriela Bucher.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)