Opozicijos kandidatė į prezidentus S. Cichanouskaja teigia, kad Baltarusija „atsibunda“

Opozicijos kandidatė į prezidentus S. Cichanouskaja teigia, kad Baltarusija „atsibunda“


Opozicijos kandidatė į Baltarusijos prezidentus Svetlana Cichanouskaja, nusprendusi mesti iššūkį šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, penktadienį pareiškė, kad Baltarusija „atsibunda“, tačiau įspėjo, jog šalies vadovas planuoja suklastoti balsavimą.


„Žmonės atsibunda, iš naujo atranda savigarbą“, – interviu agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja ir pridūrė, „kad prieš rinkimus kažkas jos šalyje pasikeitė“.


S. Cichanouskaja nusprendė dalyvauti Baltarusijos prezidento rinkimuose po to, kai 41 metų amžiaus jos vyras tinklaraštininkas Sergejus Cichanouskis atsidūrė kalėjime ir negalėjo dalyvauti rinkimuose.


Moteris teigia, kad tikėjosi, jog valdžioje nuo 1994 metų esantis A. Lukašenka suklastos sekmadienio rinkimus.


„Negalėsime užkirsti kelio klastojimui. Per pastarąsias kelias dienas matėme, kaip begėdiškai klastojami šie rinkimai. Nėra vilties, kad jie skaičiuos sąžiningai. Turime būti realistiški“, – sakė S. Cichanouskaja.


Antradienį Baltarusijoje prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose. Oficialiais duomenimis, per tris išankstinio balsavimo dienas rinkėjų aktyvumas sudarė 22,47 proc. Pagrindinė rinkimų diena – rugpjūčio 9-oji, sekmadienis.


Pasak kandidatės, opozicija atliks alternatyvų balsų skaičiavimą ir žinos, ar rinkimai buvo suklastoti, bet S. Cichanouskaja teigia, kad neragins savo šalininkų eiti į gatves.


„Jie daro viską, kad taikūs protestai taptų kruvinais. O aš šito nenoriu“, – teigė moteris.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)