Iranas raketomis atakavo dvi amerikiečių karių dislokacijos bazes Irake, jose buvo lietuvių

Iranas raketomis atakavo dvi amerikiečių karių dislokacijos bazes Irake, jose buvo lietuvių


Trečiadienio naktį Iranas, kuris jau ankščiau pareiškė keršysiąs už Irano generolo Qasemo Soleimani nužudymą, balistinėmis raketomis atakavo dvi karinių oro pajėgų bazes Irake, kuriose buvo dislokuota amerikiečių karių.


Lietuvos kariuomenė ir Krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad bazėse buvo dislokuota ir Lietuvos karių, jie atakų metu nenukentėjo.


Raketos pataikė į Al Asado karinių oro pajėgų bazę į vakarus nuo Bagdado bei į JAV kariškių naudojamą aerodromą Erbilio provincijoje šiaurės Irake.


Raketos, Pentagono teigimu, buvo paleistos iš Irano. Tai žymi didelę krizės tarp Vašingtono ir Teherano eskalaciją, kai pasaulis laukia JAV prezidento Donaldo Trumpo atsakymo.


Irano revoliucijos gvardijos korpusas (IRGC), kuris prisiėmė atsakomybę už išpuolį, teigė, kad Al-Assado karinių oro pajėgų bazė Irake buvo "visiškai sunaikinta" atakos metu.


IRGC taip pat pagrasino atakuosianti Dubajų Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir Haifą Izraelyje, jeigu JAV bombarduos Irano teritoriją.


Trumpas anksčiau buvo pasižadėjęs smogti 52 Irano taikiniams, jei Iranas imsis keršto veiksmų dėl generolo Q.Soleimani žūties ir pasikėsins į bet kurį amerikiečių turtą.

REKLAMA


"Akivaizdu, kad šios raketos buvo paleistos iš Irano ir buvo nukreiptos į bent dvi Irako karines bazes, kuriose yra JAV kariuomenės ir koalicijos personalas - Al-Assadą ir Irbilį", - pranešime teigė JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas viešiesiems reikalams Jonathanas Hoffmanas.


Oficialiais Pentagono duomenimis, Iranas iš viso į JAV objektus Irako teritorijoje paleido 15 raketų.


Iranas, atakuodamas Ain al Asado bazę ir Erbilio oro uostą Irake naudojo tiek skystojo kuro, tiek kietojo kuro raketas. Tai pranešė televizijos kanalas NBC, remdamasis amerikiečių kariniu ekspertu.


Midlberio tarptautinių tyrimų instituto Monterėjuje (Kalifornijos valstija) darbuotojo Jeffrey`io Lewiso nuomone, iraniečiai paleido skystuoju kuru varomas mažo nuotolio balistines raketas „Qiam-1“. Kaip pažymėjo televizijos kanalas NBC, 2017 metų birželį Iranas naudojo šio tipo raketas, atakuodamas teroristinės „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės objektus.

REKLAMA


Be to, pasak J. Lewiso, objektams Irako teritorijoje taip pat buvo smogta balistinėmis mažo nuotolio raketomis „Fateh-110“.


Trečiadienio naktį Iranas, keršydamas už generolo Qasemo Soleimanio nužudymą, raketomis atakavo dvi Irako karines bazes, kur dislokuota JAV kariuomenė – Ain al Asadą šalies vakaruose esančioje Anbaro provincijoje ir bazę Erbilio oro uosto rajone Irako Kurdistane. Pasak žiniasklaidos, dabar amerikiečiai aiškinasi, kokią žalą padarė atakos.


Irano televizija teigia, kad per JAV karinių bazių Irake atakas žuvo 80 žmonių.


Bagdadas informavo, kad Irano raketoms smogus dviem bazėms, kuriose buvo JAV pajėgų, Irako kariškiai nenukentėjo.


„Visos raketos buvo paleistos į koalicijos postus“, – pranešė Irako saugumo pajėgos.


Naktį vykdytos atakos metu paleistos 22 raketos, teigiama pranešime.


Taip pat informuojama, kad 17 raketų smogė Ain Al Assado aviacijos bazei Vakarų Irake, o kitos penkios nukrito Šiauriniame Irako Erbilo mieste.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)