Nauja era: Japonija po 30-ies metų turi naują imperatorių

Nauja era: Japonija po 30-ies metų turi naują imperatorių


Naujasis Japonijos imperatorius Naruhitas įžengė į Chrizantemų sostą, taip pradėdamas naują erą savo šalyje. 59-erių sosto įpėdinis trečiadienį oficialiai pakeitė savo tėvą Akihitą, atsistatydinusį po 30 valdymo metų.


Šis buvo pirmasis seniausios paveldimosios pasaulio monarchijos imperatorius per 200 metų, kuris būdamas gyvas perdavė sostą įpėdiniui. Dabar Akihito vyriausiasis sūnus Naruhitas yra naujasis tautos vienybės simbolis. Šiame vaidmenyje Japonijos monarchą varžo pacifistinė pokario konstitucija. Imperatorius negali komentuoti politinių klausimų.


Per pirmąją iš trijų Naruhito intronizacijos ceremonijų naujajam imperatoriui trečiadienį buvo perduotos dvi sosto insignijos: kardas bei brangakmeniai, kuriuos imperatoriškieji rūmai gavo iš Saulės deivės Amaterasu. Paprasta ceremonija prasidėjo 10.30 val. vietos laiku (03.00 val. Vidurio Europos vasaros laiku) ir truko tik dešimt minučių.


Naruhitas paskelbė, kad įžengė į Chrizantemų sostą. Jis, laikydamasis konstitucijos, vykdys savo, kaip valstybės simbolio, atsakomybę, pareiškė 59-erių imperatorius pirmojoje savo žinutėje liaudžiai.

REKLAMA


„Aš nuoširdžiai meldžiuosi už žmonių laimę ir tolesnę tautos plėtrą, taip pat už pasaulio taiką“, - kalbėjo Naruhitas trumpoje iškilmingoje ceremonijoje rūmuose stovėdamas šalia savo sutuoktinės, imperatorienės Masako.


Pirmasis užsienio svečias, kuris šio mėnesio pabaigoje susitiks su naujuoju imperatoriumi, bus JAV prezidentas Donaldas Trumpas. JAV su savo apsauginiu skydu yra svarbiausias Japonijos saugumo partneris.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)