Airija oficialiai pripažino Palestinos valstybę

Airija oficialiai pripažino Palestinos valstybę


Airija antradienį pripažino Palestinos valstybę ir paragino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu „paklausyti pasaulio ir sustabdyti humanitarinę katastrofą, kurią matome Gazos Ruože“.


„Šis Airijos sprendimas yra susijęs su vilties gyvasties išsaugojimu“, – pareiškime, pasirodžiusiame netrukus po to, kai Ministrų kabineto posėdyje buvo pritarta atitinkamam žingsniui, sakė Airijos premjeras Simonas Harrisas.


„Norėjome pripažinti Palestiną taikos proceso pabaigoje, tačiau žengėme šį žingsnį kartu su Ispanija ir Norvegija, kad išsaugotume taikos stebuklo gyvastį“, – pridūrė jis.


Izraelio vyriausybė piktai sureagavo į šių trijų šalių veiksmus. Ji savo ruožtu tvirtina, kad tai yra apdovanojimas „Hamas“ smogikams už jų spalio 7-osios išpuolį.


Dublinas nurodė, kad pripažįsta Palestiną kaip „suverenią ir nepriklausomą valstybę“, ir sutiko užmegzti visapusiškus diplomatinius santykius. Bus paskirtas Airijos ambasadorius, o Ramaloje bus įsteigta Airijos ambasada.

REKLAMA


Airijos užsienio reikalų ministras Michealas Martinas teigė, kad šis sprendimas „atspindi mūsų įsitikinimą, jog politinis kelias yra vienintelis būdas“ judėti į priekį.


Jis argumentavo, kad tai „nutrauks nusavinimo, pavergimo, nužmoginimo, terorizmo ir mirties ciklą, kuris jau dešimtmečius kartina izraeliečių ir palestiniečių gyvenimus“.


„Ilgalaikės taikos perspektyvoms dar niekada nebuvo kilęs toks pavojus ir yra svarbu, kad dabar imtumėmės veiksmų kartu su savo bendraminčiais partneriais, jog apsaugotume dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo perspektyvumą“, – pridūrė M. Martinas.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)