J. Bidenas: B. Netanyahu daro klaidą Gazos Ruože

J. Bidenas: B. Netanyahu daro klaidą Gazos Ruože


JAV prezidentas Joe Bidenas pakartojo griežtą savo kritiką dėl Izraelio karo Gazos Ruože taktikos. Ministro pirmininko Benyamino Netanyahu kursą konflikte su radikaliu islamistiniu judėjimu „Hamas“ jis antradienio vakarą transliuotame TV interviu pavadino klaida.


J. Bidenas paragino B. Netanyahu, ragindamas sudaryti paliaubas.


„Manau, kad tai, ką jis daro, yra klaida. Nepritariu jo požiūriui“, - sakė J. Bidenas apie B. Netanyahu ispanakalbei amerikiečių stočiai „Univision“.


JAV prezidentas pradžioje nuosekliai rėmė Izraelį kare prieš „Hamas“ – JAV, be kita ko, tiekia šaliai ginklus. Tačiau dėl humanitarinės situacijos Gazos Ruože jis pastaruoju metu vis aiškiau kritikavo Izraelio karo strategiją ir darė spaudimą B. Netanyahu siekti paliaubų, užtikrinti civilių gyventojų ir humanitarinių gelbėtojų saugumą bei sudaryti galimybes pristatyti daugiau pagalbos į palestiniečių teritoriją.


Praėjusį ketvirtadienį J. Bidenas taip pat pirmą kartą pareiškė, kad tolesnė JAV parama Izraeliui Gazos kare priklausys nuo minėtų priemonių. Izraelio vyriausybė tada sutiko atidaryti daugiau pasienio punktų pagalbos gabenimui. Izraelio kariuomenė taip pat paskelbė, kad traukiasi iš Chan Junisp Gazos Ruožo pietuose.

REKLAMA


Tačiau B. Netanyahu, nepaisant smarkios JAV vyriausybės ir kitų sąjungininkų kritikos, neketina atsisakyti planų pulti Rafos miestą pasienyje su Egiptu.


Nuo savaitgalio Izraelis ir „Hamas“, tarpininkaujant JAV, Egiptui ir Katarui, Kaire vėl derasi dėl paliaubų bei įkaitų paleidimo.


Antradienį paskelbtame interviu J. Bidenas paragino B. Netanyahu sudaryti paliaubas ir per ateinančias šešias-aštuonias savaites garantuoti „visišką“ tarptautinės pagalbos maisto produktais ir medikamentais patekimą Gazos Ruožo gyventojams.


AFP, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)