JAV kaltina Rusiją Ukrainoje naudojant cheminius ginklus

JAV kaltina Rusiją Ukrainoje naudojant cheminius ginklus


JAV valstybės departamentas apkaltino Rusiją Ukrainoje panaudojus cheminį ginklą, tuo pažeidžiant Cheminių ginklų konvenciją (CWC), ir paskelbė apie naujas sankcijas Maskvai.


Be cheminės medžiagos chlorpikrino, Rusija taip pat panaudojo „medžiagas riaušėms malšinti (ašarines dujas) kariaudama Ukrainoje, tuo dar kartą pažeisdama CWC“, – nurodoma departamento paskelbtame duomenų lape.


„Šios cheminės medžiagos buvo naudojamos ne vieną kartą, galimai dėl to, kad rusų pajėgos stengiasi išmušti ukrainiečius iš įtvirtinimų ir pasiekti taktinių pergalių mūšio lauke“, – paaiškino valstybės departamentas.


Rusija yra sakiusi nebeturinti karinio cheminių ginklų arsenalo, tačiau tuo pačiu jos vis dažniau reikalaujama pasiaiškinti dėl įtariamo toksinių ginklų naudojimo.


JAV nacionalinių sveikatos institutų teigimu, chlorpikrinas naudojamas tiek karyboje, tiek žemės ūkyje kaip pesticidas. Jo įkvėpus, gali kilti pavojus sveikatai.


Tuo tarpu JAV iždo departamentas paskelbė apie plataus masto sankcijas, kuriomis bus siekiama nusilpninti Rusijos karinius ir pramonės pajėgumus ir kurios bus taikomos beveik 300 subjektų Rusijoje, Kinijoje ir kitose šalyse, kaltinamose teikiant paramą prezidento Vladimiro Putino vykdomai invazijai.

REKLAMA


Šių sankcijų tikslas – nubausti bendroves, padedančias Maskvai įsigyti karui Ukrainoje skirtų ginklų. Be to, jos yra nutaikytos ir prieš Rusijos valstybinius subjektus ir bendroves, susijusias su šios šalies cheminių ir biologinių ginklų programomis.


Be kita ko, valstybės departamentas į juodąjį sąrašą įtraukė daugiau asmenų ir bendrovių iš Maskvos energetikos, kalnakasybos ir metalo pramonės sektorių.


Sankcijos yra nukreiptos ir prieš asmenis, susijusius su vasarį Sibiro kalėjime mirusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno žūtimi.


Tarp beveik 300 subjektų, kurių atžvilgiu įvedamos sankcijos – dešimtys veikėjų, kaltinamų suteikiant Rusijai galimybių iš užsienio įsigyti taip reikalingas technologijas ir įrangą, nurodė iždo departamentas.


Kai kurie iš jų yra įsikūrę Kinijoje, kuriai Vašingtonas daro vis didesnį spaudimą dėl paramos Rusijai per šios jau 15 mėnesių trunkančią invaziją Ukrainoje.


Be Rusijos ir Kinijos, kiti sankcijų subjektai veikia Azerbaidžane, Belgijoje, Slovakijoje, Turkijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)