Šiaurės Amerikoje laukiama visiško Saulės užtemimo

Šiaurės Amerikoje laukiama visiško Saulės užtemimo


Meksikoje, JAV ir Kanadoje laukiama pirmadienį įvyksiančio visiško Saulės užtemimo, per jį milijonai žmonių pakels akis į dangų, norėdami pamatyti reto grožio reginį.


Šis dramatiškas grožis pasirodo tada, kai Mėnulis praeina tarp Žemės ir Saulės, visiškai užstoja Saulės diską ir dieną paverčia naktimi. Aplink Mėnulį bus matyti ugninis žiedas.


Prasidėjęs virš Ramiojo vandenyno, užtemimas persikels į šiaurinę Meksiką, po vidurdienio kirs JAV nuo Teksaso šiaurės rytų kryptimi iki Meino valstijos, paskui užkliudys pietryčių Kanadą ir baigsis virš Šiaurės Atlanto.


Į siaurą užtemimo koridorių pateks tokie didieji miestai kaip Dalasas, Indianapolis, Bafalas ir Monrealis, kuriuose iš viso gyvena daugiau kaip 30 mln. žmonių.


Užtemimų medžiotojai atvyksta iš toli, kad galėtų atsidurti visiško užtemimo kelyje ir patirti tai, ką JAV kosmoso agentūra NASA vadina „kosmoso šedevru“.


„Užtemimai turi ypatingą jėgą. Jie priverčia žmones pajusti tam tikrą pagarbą mūsų visatos grožiui“, – neseniai spaudos konferencijoje sakė NASA vadovas Bilas Nelsonas.

REKLAMA


Pastarąjį kartą visiškas Saulės užtemimas JAV įvyko 2017 metų rugpjūtį, Meksikoje – 1991-aisiais, o Kanadoje – 1979 metais.


Po šio pirmadienio Šiaurės Amerikoje kitas užtemimas bus tik 2044 metais.


Tačiau orų prognozės nėra itin geros. JAV daugelyje regionų numatomi debesys, lietus ir audros, o geriausio vaizdo tikimasi šiaurės rytų valstijose.


Mokslininkai kartu su NASA taip pat pasiruošė stebėti, fiksuoti ir matuoti Saulės užtemimą naudodami lėktuvus ir oro balionus.


Pirmoji užtemimą 11.07 val. ryto (20.07 val. Grinvičo laiku) pamatys Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantė, pranešė NASA.


DPA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)