Prancūzai išaiškino netikrą verbavimo į karą Ukrainoje interneto svetainę: pakviesti 200 tūkst. žmonių

Prancūzai išaiškino netikrą verbavimo į karą Ukrainoje interneto svetainę: pakviesti 200 tūkst. žmonių


Prancūzijos valdžios institucijos atskleidė interneto svetainę, kurioje fiktyviai buvo verbuojami prancūzai savanoriai vykti į karą Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija.


Prancūzijos tarnybos jau pašalino svetainę, AFP sakė vyriausybės šaltinis, nenorėjęs būti įvardytas, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos apie operacijos pobūdį.


Dabar nebeprieinamoje svetainėje buvo rašoma, kad 200 000 prancūzų buvo pakviesti „užsirašyti į Ukrainą“, pirmenybę teikiant imigrantams.


Nuoroda į svetainę – kuri priminė tikrą Prancūzijos kariuomenės įdarbinimo portalą – buvo paskelbta tinkle „X“, pranešė Prancūzijos gynybos ministerija.


„Tai netikra vyriausybinė svetainė, – taip pat „X“ tinkle teigė ministerija. – ir ją, vykdydami dezinformacijos kampaniją, platino piktavaliai.“


Ministerija neįvardijo jokių įtariamųjų dėl svetainės klastotės, tačiau vyriausybės pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad svetainė turėjo „Rusijos arba prorusiškų asmenų pastangų požymių vykdyti dezinformacijos kampaniją, kurioje teigiama, kad Prancūzijos kariuomenė ruošiasi siųsti karius į Ukrainą“.

REKLAMA


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas praėjusį mėnesį supykdė Rusijos vadovybę sugriežtindamas savo toną dėl karo, kurį sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą, atsisakydamas atmesti galimybę pasiųsti sausumos pajėgas ir primygtinai reikalaudamas, kad Europa padarytų viską, ko reikia, kad Rusija pralaimėtų.


Tarp panašių pastarojo meto dezinformacinių pranešimų pavyzdžių – Prancūzijos kariuomenės konvojų nuotraukos, kuriose klaidingai nurodoma apie jų judėjimą Ukrainos sienos link, sakė pareigūnas.


Fiktyvioje svetainėje potencialūs naujokai buvo kviečiami susisiekti su „padalinio vadu Paulu“ ir gauti informacijos apie stojimą.


Gynybos ministerija ir vyriausybiniai kibernetiniai padaliniai atlieka tyrimą, AFP sakė ministerijos darbuotojai.


Prancūzijos vyriausybė pastaruoju metu suintensyvino pastangas demaskuoti ir kovoti su, jos teigimu, Rusijos dezinformacijos ir destabilizacijos kampanijomis, kurių tikslas – pakirsti Prancūzijos visuomenės paramą Ukrainai jos kare su Rusija.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)