Nors infliacija JAV traukiasi, kainos kyla toliau

Nors infliacija JAV traukiasi, kainos kyla toliau


Jungtinių Valstijų vyriausybės paskelbtais duomenimis, JAV centrinio banko pasirinktas metinis infliacijos matas sausį kiek nukrito, tačiau rodiklis, kurį skaičiuojant nėra atsižvelgiama į nepastovias maisto ir energijos kainas, per mėnesį kiek pakilo.


Naujieji duomenys akcentuoja sunkumus, su kuriais susiduria JAV centrinis bankas, dar visai neseniai atvėsinęs lūkesčius, kad, ekonomikai stabiliai augant, nedarbui mažėjant, o infliacijai vis dar esant aukščiau numatytos dviejų procentų ribos, palūkanų normos gali būti mažinamos anksčiau nei tikėtasi.


Išlaidų asmeniniam vartojimui (angl. personal consumption expenditures, PCE) indeksas sausį, lyginant su gruodžiu, nukrito 0,2 proc. ir siekė 2,4 proc., pranešime spaudai nurodė Prekybos departamentas.


„Šie duomenys vis dar reiškia, kad ekonomika toliau auga, o infliacija palaipsniui traukiasi“, – pranešime klientams rašė bendrovės „High Frequency Economics“ (HFE) vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi.

REKLAMA


JAV centrinio banko pareigūnai diskutuoja, nuo kada derėtų pradėti mažinti palūkanas, kurios šiuo metu siekia nuo 5,25 iki 5,50 proc. – tai aukščiausias palūkanų lygis per 23 metus.


Pastarosiomis savaitėmis keletas banko atstovų užsiminė, kad centrinis bankas gali leisti sau kantriai palaukti iki pradėsiąs mažinti palūkanas.


„Vis tiek manau, kad kažkada šiais metais reikėtų pradėti švelninti pinigų politiką, tačiau kada tai bus daroma ir kada bus mažinamos palūkanos priklauso nuo gaunamų duomenų“, – praėjusią savaitę Mineapolyje vykusioje konferencijoje sakė centrinio banko valdytojas Christopheris Walleris.


Bazinė infliacija auga

Sausį bendroji PCE infliacija per mėnesį išaugo 0,3 proc. – kiek mažiau nei tikėtasi, nurodo „Briefing.com“.


Atidžiai stebima „bazinė infliacija“, kurią skaičiuojant neatsižvelgiama į nepastovias maisto ir energijos kainas, taip pat buvo mažesnė ir per metus išaugo 2,8 proc.

REKLAMA


Tačiau bazinis PCE rodiklis per mėnesį išaugo 0,4 proc., o tai reiškia, kad nuo gruodžio iki sausio kiek padidėjo ir pagrindinė infliacija.


Dėl šio padidėjimo JAV centrinis bankas, iki pradėdamas mažinti palūkanas, greičiausiai sieks įsitikinti, kad bet koks infliacijos mažėjimas yra platesnio masto.


„JAV centrinio banko pareigūnai toliau kantriai laukia daugiau duomenų, patvirtinsiančių, kad infliacija nuolat artėja prie užsibrėžto tikslo“, – kalbėjo R. Farooqi.


Staigiai išaugo ir asmeninės pajamos, sausį padidėjusios net 1,0 proc. (gruodį – vos 0,3 proc.).


Šis poslinkis „visų pirma atspindėjo išaugusias valdžios socialines išmokas, iš turto gautas pajamas ir darbo užmokestį“, – nurodė Prekybos departamentas.


Asmeninių santaupų koeficientas, rodantis, kokią dalį savo pajamų gyventojai sutaupo, sausį taip pat padidėjo iki 3,8 proc. (gruodį – 3,7 proc.).


Šis nežymus augimas – visiška priešingybė staiga smukusiems lapkričio ir gruodžio rodikliams ir leidžia manyti, kad vartotojai pradeda kaupti finansines atsargas.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)