Vokietijos prezidentas: D. Trumpo grasinimai NATO yra naudingi Rusijai

ELTA / Marius Morkevičius


Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pasmerkė Donaldo Trumpo grasinimą neginti NATO narių, gynybai skiriančių nepakankamai lėšų, sakydamas, jog kandidato į JAV prezidentus remarkos yra naudingos Rusijai.


„Tokie pareiškimai yra neatsakingi ir padeda Rusijai“, – pirmojo Vokietijos vizito į Kiprą metu Nikosijoje kalbėdamas su žurnalistais sakė F. Steinmeieris.


Buvęs prezidentas ir pagrindinis respublikonų kandidatas į prezidentus D. Trumpas šeštadienį įspėjo, kad Jungtinės Valstijos negins savo sąjungininkių Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje nuo rusų atakų, jei jos nebus įvykdžiusios savo finansinių įsipareigojimų.


Per mitingą rinkiminės kampanijos metu išsakyta remarka pakurstė nuogąstavimus, kad, D. Trumpui sugrįžus į Baltuosius rūmus, galėtų sueižėti Europą nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų saugojęs kolektyvinis NATO gynybos skydas, ir būtent tuo metu, kai vyksta Maskvos Ukrainoje pradėtas karas.


Jo remarkos „tikrai... teigiamo poveikio aljansui nedaro“, – po susitikimo su Kipro prezidentu Nikosu Christodoulidesu pasakė F. Steinmeieris.

REKLAMA


Vokietijos prezidentas, kurio vaidmuo iš esmės tėra formalus, sakė spalį lankydamasis Vašingtone su prezidentu Joe Bidenu aptaręs Jungtinių Valstijų įsipareigojimą neišsižadėti narystės NATO.


„Manau, kad dabartinis JAV prezidentas yra NATO sąjungininkas ir užtikrino tebesitęsiančią NATO vienybę“, – pasakė F. Steinmeieris.


„Mes esame suinteresuoti ir tai yra mūsų interesais, kad NATO vienybė... būtų tvirta.“


F. Steinmeieris pasakė, kad Vokietija ir kitos Europos šalys privalo dėti „visas pastangas“ stiprinti NATO, nežiūrėdamos į tai, kaip baigsis JAV lapkritį įvyksiantys rinkimai.


D. Trumpas reguliariai kritikuoja NATO sąjungininkes dėl to, kad jos nevykdo tikslų gynybai skirti mažiausiai du procentus šalies BVP.


Kalbėdamas Pietų Karolinoje vykusiame mitinge, D. Trumpas užsiminė apie savo pokalbį su kitos valstybės vadovu kažkuriame NATO posėdyje.


„Vienos didelės šalies prezidentas pakilo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nesusimokėsime ir mus užpuls Rusija, ar jūs mus ginsite?“, o aš atsakiau: „Jūs nesusimokėjote, vėluojate mokėti?“

REKLAMA


„Ne, mes jūsų neginsime. Tiesą sakant, paraginsiu juos daryti, ką jie tik po velnių nori.“


Tokios remarkos, F. Steinmeierio teigimu, „tikrai nepadeda suformuoti tvirtos pozicijos, kurios siekiame“.


Baltieji rūmai griežtai atsakė į D. Trumpo pareiškimus, o atstovas Andrew Batesas pasakė, kad „Skatinti žmogžudžių režimus pulti mūsų artimiausius sąjungininkus – pasibaisėtina ir beprotiška“.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)