Vatikanas leido laiminti tos pačios lyties poras, tačiau su tam tikromis išlygomis

Vatikanas leido laiminti tos pačios lyties poras, tačiau su tam tikromis išlygomis


Vatikanas pritarė tos pačios lyties porų palaiminimui, tačiau pabrėžė, kad palaiminimas negali būti laikomas katalikiška apeiga ir negali būti teikiamas civilinių sąjungų ar santuokų ceremonijose.


Popiežiaus Pranciškaus patvirtintame dokumente Vatikanas parėmė „galimybę teikti palaiminimus poroms, esančioms nestandartinėse situacijose, ir tos pačios lyties poroms“.


„Nereikėtų užkirsti kelio ar uždrausti Bažnyčios artumo žmonėms kiekvienoje situacijoje, kurioje jie gali prašyti Dievo pagalbos per paprastą palaiminimą“, – sakoma dokumente.


Tačiau tai nekeičia Katalikų Bažnyčios pozicijos dėl tos pačios lyties asmenų santuokų ar sąjungų. Bažnyčia tvirtina, kad santuoka sudaroma tik tarp vyro ir moters, siekiant susilaukti vaikų.


„Šis palaiminimas niekada neturėtų būti teikiamas kartu su civilinės sąjungos apeigomis ir net neturėtų būti susijęs su jomis“, – pabrėžiama dokumente.


Dokumentą rengusio Vatikano tikėjimo departamento vadovas įžangoje sakė, kad tai yra Vatikano pozicijos dėl palaiminimų „praplėtimas ir praturtinimas“, „paremtas popiežiaus Pranciškaus, siekiančio visiems atviros Bažnyčios, pastoracine vizija“.

REKLAMA


2021 metais Vatikanas teigė, kad Bažnyčia neturi galios laiminti tos pačios lyties asmenų sąjungų, nes Dievas negali „laiminti nuodėmės“.


Pirmadienį jis išlaikė šią poziciją: „Kad būtų išvengta bet kokio sąmyšio ar skandalo“, tos pačios lyties porų palaiminimai negali būti „atliekami ceremonijoje, kuri vilkimais drabužiais, naudojamais gestais ar žodžiais panaši į vestuves“.


„Vietoj to toks palaiminimas gali būti teikiamas kituose kontekstuose, pavyzdžiui, lankantis šventovėje, susitinkant su kunigu, kalbant maldą grupėje arba piligriminės kelionės metu“, – sakoma dokumente.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)