Gazos Ruože pratęstos paliaubos: JAV ragina pratęsti dar ilgesniam laikotarpiui

Gazos Ruože pratęstos paliaubos: JAV ragina pratęsti dar ilgesniam laikotarpiui


Jungtinės Amerikos Valstijos pasveikino Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dviem dienomis pratęsti paliaubas ir sakė, kad tikisi, jog humanitarinė pauzė tęsis dar ilgiau.


„Žinoma, sveikiname šį pranešimą“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby, kai susitarimui tarpininkavęs Kataras pareiškė, kad keturių dienų paliaubos bus pratęstos.


„Žinoma, tikimės, kad pertrauka bus pratęsta, o tai priklausys nuo to, ar „Hamas“ ir toliau paleis įkaitus“, – sakė jis ir pridūrė, kad „Hamas“ įsipareigojo per ateinančias dvi dienas paleisti dar 20 moterų ir vaikų, laikomų įkaitais Gazos Ruože.


Vis dėlto J. Kirby nedėjo vilčių, kad pertrauka kovose galėtų tapti patvaresnėmis paliaubomis Gazos Ruože. „Nekalbėsiu Izraelio gynybos pajėgų vardu, bet jos labai aiškiai pasakė, kad šioms pauzėms pasibaigus ir toliau taikysis į „Hamas“ vadovybę“, – sakė J. Kirby.


Pasak J. Kirby, prezidentas Joe Bidenas įsitikinęs, kad jo pastangos „duoda rezultatų“ tiek išlaisvinant įkaitus, tiek teikiant pagalbą civiliams, kenčiantiems sunkiomis sąlygomis Gazos Ruože. J. Kirby pridūrė, kad JAV prezidentas „asmeniškai dalyvavo“ įgyvendinant paliaubų susitarimą, išsprendžiant savaitgalį kilusias „kliūtis“ ir pratęsiant pertrauką.

REKLAMA


Palestiniečių grupuotė „Hamas“ surengė didžiausią Izraelio istorijoje išpuolį spalio 7 dieną. Per sieną iš Gazos Ruožo įsiveržę teroristai nužudė 1 200 žmonių, daugiausia civilių, dar apie 240 paėmė įkaitais, tarp jų ir pagyvenusius žmones bei vaikus. Reaguodamas į tai, Izraelis pradėjo bombardavimo kampaniją ir sausumos puolimą „Hamas“ valdomame Gazos Ruože ir siekia sunaikinti šią organizaciją bei garantuoti, kad Gazos Ruožas niekada nebekeltų grėsmės Izraeliui.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)