J. Bidenas: paliaubos Gazos Ruože neįmanomos

J. Bidenas: paliaubos Gazos Ruože neįmanomos


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad šiuo metu „nėra jokios galimybės“ nutraukti ugnį tarp Izraelio ir „Hamas“ Gazos Ruože.


„Nėra. Jokios galimybės“, – atsakė J. Bidenas žurnalistams, išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Ilinojaus valstiją, kai buvo paklaustas apie paliaubų tikimybę.


Vėl atidaryta Gazos ir Egipto siena

Ketvirtadienį vėl atidarytas Rafos punktas prie Gazos ir Egipto sienos, kad pro jį iš karo apimtos teritorijos galėtų išvykti grupelė sužeistųjų ir užsienio šalių pasus turinčių asmenų, naujienų agentūrai AFP pranešė Palestinos valdžios atstovas.


Didžioji dalis iš 2,4 mln. Gazos gyventojų neturi galimybių pabėgti iš spalio 7 d. tarp teritoriją valdančios grupuotės „Hamas“ ir Izraelio kilusio konflikto zonos.


Pasienio punkto atstovas ryšiams su žiniasklaida Palestinos pusėje sakė, kad Rafos punktas „vėl atidarytas, kad pro jį galėtų būti išvežti sužeistieji, išvykti užsienio šalių piliečiai bei įvažiuoti pagalbą gabenantys sunkvežimiai“.


Egipto pusėje esantis naujienų agentūros AFP fotografas matė, kaip į skubiosios medicininės pagalbos automobilius dedami neštuvai su sužeistaisiais, kaip sieną pėsčiomis kerta vaikai ir suaugusieji.

REKLAMA


Trečiadienį pasienio punktas buvo uždarytas antrą kartą, Izraeliui atsisakius patvirtinti evakuotinų sužeistųjų sąrašą, kurį „Hamas“ vyriausybė buvo išsiuntusi Egiptui.


Dėl tos pačios priežasties punktas buvo uždarytas ir lapkričio 3 bei 4 dienomis.


Palestinos pasienio punktų direkcija pranešė, kad į Egiptą šį mėnesį išvyko daugiau nei 2 000 užsienio valstybių pasus turinčių asmenų.


Per tą patį laikotarpį iš Gazos išvyko ir 107 sužeistieji, 13 onkologinių ligonių ir 90 juos lydinčių asmenų.


Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministerija perspėjo, kad evakuacija juda per lėtai.


„Būtina skubiai išvežti daugybę sunkių ligonių, kol jie nemirė, mums belaukiant“, – teigiama ministerijos pranešime.


„Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per karą Gazoje jau yra sužeista maždaug 26 905 žmonių, o žuvusiųjų skaičius siekia 10 812. Dauguma žuvusiųjų - civiliai.


Po spalio 7 d. „Hamas“ teroristų išpuolių, per kuriuos, Izraelio valdžios teigimu, žuvo daugiau nei 1 400 žmonių, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazą.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)