J. Borrellis: geriausias būdas užtikrinti Izraelio saugumą – įkurti Palestinos valstybę

J. Borrellis: geriausias būdas užtikrinti Izraelio saugumą – įkurti Palestinos valstybę


Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis pareiškė, kad geriausias būdas užtikrinti Izraelio saugumą yra įkurti Palestinos valstybę.


J. Borrellis po vizito Artimuosiuose Rytuose, kur kalbėjosi apie Izraelio ir „Hamas“ karą, surengė nuotolinį susitikimą su 27 ES šalių užsienio reikalų ministrais. Bloko diplomatijos vadovas sakė, kad po diskusijų regione priėjo prie „esminės politinės išvados“.


„Manau, kad geriausia Izraelio saugumo garantija yra Palestinos valstybės įkūrimas“, – rašytinėje susitikimo santraukoje pažymėjo J. Borrellis.


Jis jau anksčiau yra pabrėžęs, kad pasibaigus dabartiniam konfliktui Izraelis neturėtų okupuoti Gazos Ruožo, o šios teritorijos kontrolė turėtų būti perduota Palestinos savivaldai.


Kalbėdamas apie trumpąjį laikotarpį, J. Borrellis nurodė, kad itin aktuali desperatiška humanitarinė situacija Gazos Ruože.


„Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija, raginanti nedelsiant skelbti humanitarines pauzes, yra didelis žingsnis į priekį, tačiau turime užtikrinti spartų jos įgyvendinimą“, – tikino bloko pareigūnas.

REKLAMA


Didelį susirūpinimą taip pat kelia galimybė, kad konfliktas dar labiau pablogins neramią padėtį Vakarų Krante ir įsitrauks daugiau veikėjų Artimuosiuose Rytuose.


„Atsižvelgiant į išaugusį ekstremistų ir naujakurių smurtą prieš palestiniečius, esama realios rizikos, kad situacija gali eskaluotis“, – teigė J. Borrellis.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)