Respublikonų ir demokratų nesutarimai blokuoja JAV pagalbą Izraeliui

Respublikonų ir demokratų nesutarimai blokuoja JAV pagalbą Izraeliui


Demokratų ir respublikonų vidaus politiniai nesutarimai Kongrese blokuoja JAV pagalbą Izraeliui. Nors respublikonų vyraujami Atstovų Rūmai ketvirtadienį priėmė įstatymo projektą dėl milijardinės paramos Izraeliui, tačiau pagalbą susiejo su tam tikromis sąlygomis – tam kategoriškai priešinasi prezidentas Joe Bidenas ir jo demokratai.


Dėl to nėra šansų, kad projektui pritartų Senatas ir jis galėtų įsigalioti.


J. Bidenas prieš kelias dienas paprašė Kongreso pritarti 105 mln. dolerių pagalbos paketui, kuris, be kita ko, numato dosnią pagalbą Izraeliui ir Ukraina. Tačiau kai kurie respublikonai Atstovų Rūmuose reiškia abejones dėl didesnės paramos Ukrainai.


Jie prašė dėl pagalbos Ukrainai ir Izraeliui balsuoti atskirai. Respublikonų vadovybė Atstovų Rūmuose atskyrė balsavimus ir pradžioje buvo balsuojama tik dėl paramos Izraeliui. Priimtas paketas numato 14,3 mlrd. dolerių pagalbą Izraeliui. Tačiau tokia pat suma planuojama sumažinti JAV mokesčių institucijos IRS finansavimą.


Dėl to J. Bidenas ir demokratai kaltina respublikonus, kad šie nori politizuoti paramą Izraeliui ir kad mėgina prastumti savo vidaus politinę darbotvarkę. Kituose Kongreso rūmuose – Senate – nežymią daugumą turi J. Bideno demokratai. Todėl minėta iniciatyva čia neturi jokių šansų.

REKLAMA


Demokratų daugumos lyderis Senate  Chucka Schumeris pareiškė, kad Senatas kol kas net nesvarstys „itin daug trūkumų turinčio“ respublikonų pasiūlymo. Baltieji rūmai taip pat paskelbė apie savo nepritarimą ir jau pagrasino, kad J. Bidenas prireikus vetuos įstatymo projektą.


JAV respublikonai, ypač kraštutinio dešiniojo sparno, jau seniai priešinasi didelėms valstybės išlaidoms ir reikalauja labiau taupyti. Dėl abiejų partijų ginčo taip pat nėra aišku, ar Kongresas patvirtins tolesnę paramą Ukrainai ir jei taip, tai kada.


DPA, ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)