J. Bidenas baiminasi, kad dėl chaoso JAV gali nukentėti pagalba Ukrainai

ELTA / Andrius Ufartas


Prezidentas Joe Bidenas trečiadienį prisipažino nerimaujantis, kad politinė sumaištis Vašingtone gali kelti grėsmę JAV pagalbai Ukrainai, ir paragino respublikonus nutraukti rietenas bei paremti „itin svarbią“ pagalbą Kyjivui.


J. Bidenas pridūrė, kad greitai sakys svarbią kalbą apie būtinybę paremti Ukrainos kovą prieš Rusijos invaziją, po to, kai Vašingtone kilęs chaosas sukėlė nerimą JAV sąjungininkėms. Tačiau jis atsisakė nurodyti, kada ketina sakyti kalbą.


„Man tikrai neramu, – sakė J. Bidenas žurnalistams, paklaustas, ar respublikonų Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy nušalinimas, kurį įvykdė griežtosios linijos šalininkai jo paties partijoje, gali sutrukdyti skirti daugiau lėšų Ukrainai. – Tačiau žinau, kad dauguma abiejų partijų Atstovų Rūmų ir Senato narių yra pareiškę, jog pritaria Ukrainos finansavimui“.


Savaitgalį Kongrese pasiekus paskutinės minutės susitarimą, kad būtų išvengta JAV vyriausybės uždarymo, Ukrainai nebuvo skirtas joks naujas finansavimas, o viltis greitai rasti sprendimą dar labiau apsunkino antradienį įvykęs K. McCarthy pasitraukimas.

REKLAMA


Pretendentai jį pakeisti yra įvairių pažiūrų, tačiau tarp jų yra kraštutinis dešinysis respublikonas Jimas Jordanas, kuris yra itin skeptiškas Ukrainos finansavimo klausimu.


Dabartinis laikas yra labai svarbus, nes Baltieji rūmai įspėja, kad pagalba gali baigtis per kelis mėnesius, kaip tik tuo metu, kai Ukraina bando paspartinti lėtai vykstantį puolimą prieš Rusiją artėjant žiemai.


J. Bidenas nurodė, kad yra „daugiau priemonių, kaip galėtume rasti lėšų“ be Kongreso pritarimo, tačiau daugiau detalių nepateikė.


Prezidentas ketvirtadienį išklausys savo nacionalinio saugumo komandos pranešimą apie Ukrainą, komandoje pirmą kartą dalyvaus naujasis aukščiausio rango JAV karininkas generolas Charlesas „CQ“ Brownas, pridūrė Baltieji rūmai.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)