Britų premjeras R. Sunakas: dar per anksti spręsti, ar maištas Rusijoje paveiks V. Putino režimą

Britų premjeras R. Sunakas: dar per anksti spręsti, ar maištas Rusijoje paveiks V. Putino režimą


Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas pareiškė, kad „dar anksti“ spręsti, ar chaosas, kurį Rusijoje sukėlė „Wagner“ samdinių maištas, išprovokuos prezidento Vladimiro Putino režimo pasikeitimą.


Pasak premjero, sustabdytam maištui sukėlus netikrumą dėl Rusijos prezidento ateities Didžioji Britanija rengiasi „įvairiausiems scenarijams“.


Nesantaikos kulminacija buvo karo vado Jevgenijaus Prigožino pajėgų priartėjimas vos už 190 kilometrų nuo Maskvos, tačiau sudaręs susitarimą su Kremliumi jis atšaukė sukilimą. Vaizdai, kaip privati kariuomenė išeina iš Ukrainos ir užgrobia karinę būstinę pietiniame Rusijos mieste, pakirto įspūdį, kad V. Putinas tvirtai valdo Rusiją.


R. Sunakas sakė sutinkantis su JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vertinimu, jog kilę nesutarimai atskleidė „tikrus įtrūkius“ Rusijos prezidento valdyme.


Per vizitą Notingame R. Sunakas sakė, kad Didžioji Britanija akylai stebėjo padėtį, jo žodžiais, nestabilumą lėmė neteisėta Rusijos invazija į Ukrainą.


Paklaustas, ar tai gali paskatinti režimo pasikeitimą, R. Sunakas transliuotojams sakė: „Dar per anksti tiksliai nuspėti, kokie galėtų būti padariniai, tačiau, žinoma, esame pasirengę įvairiausiems scenarijams“.

REKLAMA


Savaitgalį R. Sunakas telefonu kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, Prancūzijos vadovu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.


J. Prigožinas pareikalavo nušalinti gynybos ministrą Sergejų Šoigu, su kuriuo ne kartą susikirto Rusijai tęsiant invaziją į Ukrainą. V. Putinas apkaltino maištą sukėlusį J. Prigožiną išdavyste ir pažadėjo nubausti sukilėlius, netgi juos „neutralizuoti“, bet galiausiai sutiko, kad buvęs sąjungininkas ir jo pajėgos pasitrauktų į Baltarusiją.


J. Bidenas: per anksti apibrėžti sumaišties Rusijoje padarinius


JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad po samdinių grupuotės „Wagner“ nutraukto žygio į Maskvą dar „per anksti“ daryti galutines išvadas, ir pridūrė, jog Vakarai „neturi nieko bendra“ su šiuo maištu ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas negalės teisintis, kad dėl to kalti Vakarai ir NATO.


„Aš taip pat sukviečiau svarbiausias mūsų sąjungininkes per „Zoom“ skambutį“, – žurnalistams sakė J. Bidenas. Jis pridūrė, kad visos sąjungininkės sutarė, kad V. Putinui jokiu būdu nebus leista „pasiteisinti (...) ir dėl to apkaltinti Vakarus ir NATO“.

REKLAMA


Sumaištį sukėlė „kova Rusijos sistemoje“, sakė J. Bidenas.


Jis taip pat teigė pasakęs Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad JAV parama išliks tvirta. „Kad ir kas nutiktų Rusijoje, mes, Jungtinės Amerikos Valstijos, ir toliau remsime Ukrainos gynybą, suverenitetą ir jos teritorinį vientisumą“, – teigė savaitgalį V. Zelenskiui sakęs J. Bidenas, kai sukilę „Wagner“ samdiniai trumpam užėmė svarbų Rusijos pietų miestą ir grasino pasiekti Maskvą.


JAV prezidentas pridūrė, kad pirmadienį vėl skambins svarbiausioms sąjungininkėms. Jis neatskleidė, kuriems lyderiams, bet šeštadienį konsultavosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishi Sunaku.


AFP, DPA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)