NATO vadovas: neramumai Rusijoje tik parodo, kokią strateginę klaidą padarė V. Putinas

NATO vadovas: neramumai Rusijoje tik parodo, kokią strateginę klaidą padarė V. Putinas


Lietuvoje pirmadienį viešintis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sako, kad Rusijoje kilę neramumai dėl samdinių grupuotės „Wagner“ kelto maišto tik parodė, jog prezidentas Vladimiras Putinas, pradėdamas karą Ukrainoje, padarė didelę strateginę klaidą.  


„Šio savaitgalio įvykiai Rusijoje yra jų vidinis reikalas, tačiau tai rodo kokią didelę strateginę klaidą padarė prezidentas Putinas, kada aneksavo Krymą ir pradėjo karą prieš Ukrainą“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda spaudos konferencijoje teigė J. Stoltenbergas.


Jis taip pat patikino, kad NATO ir toliau stebi situaciją Baltarusijoje dėl ten dislokuoto Rusijos branduolinio ginklo. NATO generalinis sekretorius akcentavo, kad nemato branduolinio ginklo panaudojimo grėsmės.


„Mes taip pat stebime situaciją Baltarusijoje. Smerkiame Rusijos sprendimą ten dislokuoti branduolinį ginklą, tai yra neatsakingas sprendimas“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.


„Mes nematome jokių indikacijų, kad Rusija ketina panaudoti branduolinį ginklą, tačiau NATO vis tiek išlieka budri“, – sakė jis.


Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

REKLAMA


Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.


Gegužės pabaigoje Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pasirašė dokumentus, sudarančius sąlygas Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimui Baltarusijos teritorijoje.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)