Europos Komisija: Ukraina padarė pažangą siekdama derybų dėl narystės ES

Europos Komisija: Ukraina padarė pažangą siekdama derybų dėl narystės ES


Ukraina per pastaruosius mėnesius padarė pažangą vykdydama Europos Sąjungos sąlygas, kad galėtų oficialiai pradėti stojimo derybas, ketvirtadienį pranešė už ES plėtrą atsakingas Europos Komisijos narys Oliveris Varhelyi.


Kyjivas pateikė paraišką įstoti į bloką 2022 metų pradžioje, praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, ir šiuo metu Ukraina, nepaisydama karo, įgyvendina reformas, tikėdamasis pradėti derybas iki metų pabaigos.


Reformos dviejose iš septynių prioritetinių sričių – teismų valdysenos ir žiniasklaidos – jau užbaigtos, žurnalistams Švedijoje sakė J. Varhelyi.


Kitose srityse pažanga vyksta „pagal planą“ ir įgyvendinama laiku, sakė jis.


Konstitucinio Teismo reforma įgauna pavidalą, laukiama antrojo svarstymo parlamente Kyjive, sakė J. Varhelyi. O pastangos kovos su korupcija ir pinigų plovimu, taip pat oligarchų įtakos ribojimo ir mažumų teisių stiprinimo srityse vyksta lėčiau, sakė jis.


Moldova, kuri paraišką dėl narystės ES pateikė netrukus po Ukrainos, baigė reformas keturiose iš devynių prioritetinių sričių.

REKLAMA


Prioritetinių kriterijų įvykdymu siekiama pradėti reikiamus reformų procesus šalyse kandidatėse, po to turi vykti išsamios derybos, per kurias narystės siekiančios šalys turi prisiderinti prie ES teisės aktų ir standartų.


Kita naujausia informacija apie pažangą bus pateikta spalio mėnesį, tada Komisija įvertins, ar rekomenduoja pradėti derybas dėl narystės ES vadovams, kurie sprendimą turėtų priimti gruodžio viduryje.


Tačiau derybų dėl ES narystės pradžia dar negarantuoja narystės. Derybos su Juodkalnija prasidėjo 2012 metais, bet nuo to laiko yra įstrigusios.


DPA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)