Vokietijos prezidentas: NATO viršūnių susitikime Vilniuje kalbėsime ne apie pilnavertę Ukrainos narystę Aljanse, o apie gynybos stiprinimą

ELTA / Marius Morkevičius


Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris, antradienį viešėdamas Lietuvoje, teigė, kad artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu bus kalbama ne apie pilnavertę Ukrainos narystę Aljanse, o, pabrėžė jis, apie Ukrainos gynybos stiprinimą ilgalaikėje perspektyvoje.


„Vokietijos Federalinė Vyriausybė remia NATO atvirų durų politiką, tačiau kol Ukraina kovoja už savo išgyvenimą, visų pirma mes sutelksime dėmesį į praktinę pagalbą Ukrainai. Mes iš NATO viršūnių susitikimo tikimės, kad jis pasiųs labai stiprų vienybės signalą“, – antradienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vokietijos prezidentas.


„Prezidentas Zelenskis neseniai lankėsi Berlyne ir mes kalbėjomės, kad per ateinantį NATO viršūnių susitikimą kalbėsime ne apie pilnavertę Ukrainos narystę NATO, o kalbėsime apie tai, kaip ilgalaikėje perspektyvoje galima sustiprinti Ukrainą, kad nei dabar, nei ateityje, niekas neturėtų susidaryti įspūdžio ar manyti, kad gali užpulti Ukrainą ir jiems gali tai pasisekti“, – akcentavo F. W. Steinmeieris.

REKLAMA


Vokietijos prezidentas pabrėžė, kad parama Ukrainai turi būti ilgalaikė. Anot jo, Vokietija jau priėmė sprendimą didinti paramą Ukrainos gynybos sistemai.


„Turėtų būti perspektyva jau dabar ne trumpalaikė, o ilgalaikė, kuri nepasiribotų aktualia parama Ukrainai. Vokietijoje mes priėmėme 2,7 milijardų eurų papildomą paramos paketą Ukrainai, taip pat 12 milijardų eurų papildomai skyrėme siekiant sustiprinti ilgalaikėje perspektyvoje Ukrainos gynybos sistemą“, – pažymėjo F. W. Steinmeieris.


Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko su į Lietuvą atvykusiu Vokietijos Prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu. Lietuvos ir Vokietijos vadovai aptarė dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, Rusijos vykdomą karą Ukrainoje, paramos Ukrainai klausimus ir pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Vilniuje.


NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks šių metų liepos 11–12 dienomis.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)