Egipto šventykloje rasta tūkstančiai mumifikuotų avinų galvų

Egipto šventykloje rasta tūkstančiai mumifikuotų avinų galvų


Ramzio II šventykloje senoviniame Abidoso mieste Egipte rasta daugiau kaip 2 000 mumifikuotų avinų galvų iš Ptolemėjų dinastijos laikų. Garsiojoje archeologinėje vietovėje Niujorko universiteto mokslininkai ekshumavo ir avių, šunų, ožkų, karvių, gazelių bei mangustų mumijų.


Pasak JAV misijos vadovo Sameho Iskandaro, avinų galvos yra „aukos“, rodančios faraono Ramzio II garbinimo kultą ir praėjus 1 000 metų nuo jo mirties.


Egipto Aukščiausiosios senienų tarybos direktorius Mostafa Waziris teigė, jog radiniai leis daugiau sužinoti apie Ramzio II šventyklą bei tai, kas joje vyko nuo jos pastatymo 2374-2140 m. pr. m. e. ir Ptolemėjų dinastijos valdymo laikotarpiu (323-30 m. pr. m. e.).


Be gyvūnų mumijų archeologai rado ir šeštajai dinastijai priskiriamų rūmų su maždaug penkių metrų storio sienomis liekanų, taip pat statulų, papirusų, senų medžių likučių, odinių rūbų ir batų.


Abidosas yra už 500 km į pietus nuo sostinės Kairo, prie Nilo upės.


Egipto institucijos praeityje reguliariai pranešinėjo apie archeologinius atradimus, tačiau kai kurie ekspertai vadino tai „efektų vaikymusi“, nes radiniai buvo nedidelės mokslinės vertės.


105 mln. gyventojų turintis Egiptas išgyvena didelę ekonominę krizę ir yra priklausomas nuo turizmo. Šiame sektoriuje dirba 2 mln. žmonių. Iki 2028 m. vyriausybė siekia pritraukti 30 mln. turistų per metus – prieš koronaviruso pandemiją jų buvo 13 mln.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)