Rekomendacijos ES šalims – sugriežtinti savo 2024 m. biudžetus

Rekomendacijos ES šalims – sugriežtinti savo 2024 m. biudžetus


Europos Komisija (EK) trečiadienį paskelbė gaires, pagal kurias Europos Sąjungos (ES) šalys narės turės sudaryti savo 2024 m. biudžetus. Jose EK, be kita ko, paragino mažinti nacionalines skolas ir deficitus.


„ES ekonomikai pastaruoju metu teko susidurti su daugybe iššūkių – nuo pandemijos iki Rusijos karo prieš Ukrainą padarinių“, – tvirtino Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis. Nors, anot jo, žemyno ekonomika iš sunkumų dar neišbrido, ES šalys turėtų susimažinti išlaidas, tokiu būdu siekiant ateityje apsisaugoti nuo nepalankių įvykių.


„Turėtume pradėti laipsniškai atsisakyti didelės paramos, kuri buvo reikalinga bandant susidoroti su pernykščiu energijos kainų šuoliu, pradedant nuo priemonių, kurios yra mažiausiai tikslingos“, – aiškino V. Dombrovskis.


Remiantis pranešimu spaudai, ES valstybės ir vėl įpareigojamos apriboti savo deficitus iki 3 proc. nacionalinio bendrojo vidaus produkto (BVP). Negana to, bloko šalys turės parengti planus, susijusius su skolų mažinimu, investicijomis, energetikos priemonėmis ir reformomis.


Kaip teigiama, Komisija gegužę planuoja atskirai kreiptis į kiekvieną ES šalį su individualiomis biudžeto rekomendacijomis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)