NATO vadovas: vokiečių tankai gali padėti Ukrainai laimėti

NATO vadovas: vokiečių tankai gali padėti Ukrainai laimėti


NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pasveikino Vokietijos sprendimą siųsti į Ukrainą kovinius tankus „Leopard 2“ ir sakė, kad tai gali padėti Kyjivui įveikti įsiveržusias Rusijos pajėgas.


„Lemtingą karo su Rusija akimirką jie gali padėti Ukrainai apsiginti, laimėti ir išlikti nepriklausoma valstybe“, – tviteryje parašė J. Stoltenbergas.


O. Scholzas: dėl tankų „Leopard“ tiekimo buvo apsispręsta po intensyvių konsultacijų su sąjungininkais


Vokietijos kancleris Olafas Scholzas tikina, kad sprendimas dėl kovinių tankų „Leopard“ tiekimo Rusijos užpultai Ukrainai buvo priimtas po intensyvių konsultacijų su sąjungininkais.


„Elgėmės teisingai, žingsniuodami nedideliais žingsniais – tai vienintelis principas, tinkamas tokiomis pavojingomis sąlygomis“, – atsakinėdamas į savo kolegų klausimus parlamente tvirtino O. Scholzas.


Reaguodamas į vieno parlamentaro pastabą, kad sprendimas dėl kovinių tankų tiekimo pamina esminius Vokietijos pokario politikos principus, kancleris pažymėjo, kad jais buvo siekiama užtikrinti saugumą ir taiką Europoje. „Juose aiškiai pabrėžta, kad valstybių sienos negali būti keičiamos pasitelkiant smurtą. Rusijos agresijos karas taip pat yra imperialistinis karas. Tai prieštarauja šiems principams“, – kalbėjo O. Scholzas.

REKLAMA


Nepaisant to, jis nurodė, kad Vokietija nesiųs į Ukrainą karių, taip pat ir naikintuvų. Tokios pozicijos esą laikosi ir JAV prezidentas Joe Bidenas.


Tačiau kancleris leido suprasti, kad po šiandieninių Berlyno sprendimų JAV taip pat paskelbs apie tankų tiekimą Kyjivui, nes klausimų ir atsakymų sesijoje jis nurodė, jog „būtų didžiulė klaida veikti vieniems“. O. Scholzas kartu kalbėjo apie gerus Vokietijos ir JAV santykius ir negailėjo pagyrų J. Bidenui, kuris, pasak jo, yra „labai geras partneris“.


Prieš tai žiniasklaidoje būta pranešimų, kad Vokietija dėl „Leopardų“ tiekimo sutiktų tik tokiu atveju, jei JAV perduotų nuosavų tankų „Abrams“.


O. Scholzas anksčiau trečiadienį paskelbė, kad Vokietija perduos Ukrainai 14 kovinių tankų „Leopard-2-A6“. Kancleris taip pat nurodė, kad Berlynas duos leidimą šalims partnerėms, norinčioms nusiųsti Kyjivui „Leopardų“ iš savo atsargų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)