Švedų ekspertas: matavimo stotys prieš dujų nuotėkius Baltijos jūroje užfiksavo sprogimus

Švedų ekspertas: matavimo stotys prieš dujų nuotėkius Baltijos jūroje užfiksavo sprogimus


Matavimo stotys Švedijoje ir Danijoje prieš dujų nuotėkius „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose Baltijos jūroje užfiksavo smarkius sprogimus po vandeniu. Nėra abejonių, kad tai buvo sprogdinimai ar sprogimai, antradienį Švedijos radijo stočiai SVT sakė seismologas Björnas Lundas iš Švedijos seismologijos tinklo (SNSN).


Pirmadienį teritorijoje esą būta dviejų aiškių sprogimų – vienas driokstelėjo naktį 2.03 val., o antras 19.04 val. vakare.


Iš viso pastebėti trys nuotėkiai iš „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynų. Jie fiksuoti netoli Baltijos jūros Bornholmo salos – iš dalies Danijos, iš dalies Švedijos vandenyse. Priežastis dar nustatinėjama. Neatmetamas sabotažas.


Kyjivas: „Nord Stream“ dujų nuotėkis yra teroristinis Maskvos išpuolis


Ukraina antradienį pareiškė, kad pranešimai apie dujų nuotėkį Rusiją ir Europą jungiančiuose dujotiekiuose „Nord Stream“ greičiausiai yra Maskvos įvykdyto „teroristinio išpuolio“ rezultatas.


„Didelio masto „dujų nuotėkis“ iš „Nord Stream 1“ yra ne kas kita, kaip Rusijos suplanuotas teroristinis išpuolis ir agresijos prieš ES aktas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Ukrainos prezidento patarėjas Michaylas Podoliakas.

REKLAMA


M. Podoliakas apkaltino Rusiją siekiu „destabilizuoti ekonominę padėtį Europoje ir sukelti paniką artėjant žiemai“.


Kremlius kiek anksčiau antradienį pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl dujų nuotėkio, ir neatmetė, kad tai gali būti sabotažo aktas.


Vokietijos saugumo šaltiniai dpa sakė, kad incidentų priežastys dar neišaiškintos, tačiau esama sabotažo požymių. Pasak jų, dėl techninio sudėtingumo tokią operaciją galėjo surengti tik valstybinis subjektas.


NATO aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose


Vakarų gynybinis aljansas aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose. „NATO įdėmiai seka situaciją Baltijos jūroje“, - antradienį agentūrai AFP sakė Aljanso atstovas. NATO partnerės esą palaiko glaudų kontaktą ir su Baltijos jūros šalimis Suomija ir Švedija, kurios yra pateikusios paraiškas dėl narystės, tačiau kol kas nėra NATO narės.


Iš Rusiją ir Vokietiją jungiančių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių šiuo metu trijose vietose netoli Bornholmo salos nekontroliuojamai nuteka dujos. Danijos karinis laivynas paskelbė nuotraukas, kuriose matyti į paviršių kylantys dujų burbulai. Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla daugiau kaip kilometro spinduliu.

REKLAMA


Oficialios informacijos apie galimas nuotėkio priežastis kol kas nėra. Danijos premjerė Mettė Frederiksen, kaip ir kiti, kalba apie galimą sabotažo aktą. „Atsitiktinumas sunkiai įsivaizduojamas“, - sakė jis.


A. Blinkenas: JAV pasirengusios padėti Europai po „Nordstream" nuotėkių


JAV antradienį pareiškė, kad yra pasirengusios padėti Europos sąjungininkėms užtikrinti energetinį saugumą po to, kai „Nord Stream“ vamzdynuose buvo aptiktas nuotėkis, ir teigė vertinančios, ar dėl to kaltas sabotažas.


Valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad JAV nagrinėja pranešimus, jog nuotėkis buvo „išpuolio ar tam tikro sabotažo rezultatas“.


„Jei tai pasitvirtins, akivaizdu, kad tai niekam nenaudinga“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams.


„Mano supratimu, nuotėkiai neturės didelės įtakos Europos energetiniam atsparumui“, – sakė A. Blinkenas. Jis atkreipė dėmesį į JAV pastangas didinti suskystintų gamtinių dujų tiekimą nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios, nes JAV sąjungininkės, ypač Vokietija, bando sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos.


Baltųjų rūmų pareigūnas anksčiau sakė, kad „esame pasirengę teikti paramą“ europiečiams po nuotėkio.


Ukraina apkaltino Rusiją, kad ji sukėlė nuotėkį „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynuose, ir teigė, kad tokie veiksmai yra „ne kas kita kaip teroristinė ataka“.


Danijos kariškių darytose nuotraukose matyti daugybė burbulų Baltijos jūros paviršiuje, o Švedijos seismologijos institutas pranešė apie povandeninius sprogimus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)