ES energetikos vadovė: Rusija degina dujų perteklių

ES energetikos vadovė: Rusija degina dujų perteklių


Rusija degina dujų perteklių, nes, nutraukusi tiekimą į Europos Sąjungą, neturi galimybių jų laikyti, pareiškė bloko energetikos komisarė.


„Mūsų palydovai registruoja gamtinių dujų nuotėkį arba juos deginant gamtines dujas, o tai labai teršia“, – per vizitą Indonezijoje žurnalistams sakė už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson. „Jie neturi alternatyvių vamzdynų jungčių su kitais pasaulio regionais, o jų pačių požeminės dujų saugyklos pripildytos“.


Šią žiemą Europai gresia didžiulis energijos stygius, penktadienį Rusijos milžinei „Gazprom“ paskelbus, kad ji visiškai sustabdė dujotiekį „Nord Stream 1“. Dėl tiekimo sustabdymo Kremlius kaltina Vakarų sankcijas už Rusijos invaziją į Ukrainą. Europa taip pat siekia atsisakyti Rusijos naftos, o tai reiškia, kad Maskva „ieško naujų rinkų ir parduoda savo naftos produktus su didele nuolaida tiems, kurie nori juos pirkti“, sakė K. Simson.


Didžiojo septyneto (G7) išsivysčiusių šalių grupė penktadienį paskelbė iš Rusijos importuojamos naftos kainos viršutinę ribą, kad apribotų Maskvos pajamas.

REKLAMA


„Nenorime mokėti nesąžiningos kainos agresorei. Taigi mūsų žinia Indonezijai, taip pat Indijai ir Kinijai, tokia: jei vis dar norite pirkti Rusijos naftos produktus, pasiūlykite jiems viršutinę naftos kainos ribą“, - pridūrė K. Simson.


Indonezijos sostinėje Džakartoje G20 susitikime energetikos klausimais ir dvišalėse derybose dalyvavusi K. Simson toliau skrenda į Indiją, kur turėtų aptarti kainos viršutinės ribos pasiūlymą. Ji nenurodė, kokios pozicijos laikosi Indonezija. Indonezijos naftos bendrovė „Pertamina“ anksčiau svarstė galimybę pirkti rusišką naftą už mažesnę kainą, tačiau nepatvirtino, ar pasirašė sutartį, kai vasarį Ukrainoje prasidėjo karas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)