Jungtinėje Karalystėje prasideda gedulo laikotarpis dėl Elžbietos II

Jungtinėje Karalystėje prasideda gedulo laikotarpis dėl Elžbietos II


Jungtinėje Karalystėje penktadienį prasideda gedulo laikotarpis, skirtas paminėti buvusios monarchės mirtį, tad karalienės Elžbietos II atminimas bus pagerbtas su iškilmėmis ir ceremonijomis.


Sostinėje aidės šūvių salvės, visoje šalyje skambės varpai, o Anglikonų Bažnyčia ragins bažnyčias, koplyčias ir katedras atsiverti maldoms ar specialioms gedulingoms pamaldoms.


Karalienės sūnus ir įpėdinis karalius Karolis III apie savo sielvartą prabilo netrukus po to, kai Bekingemo rūmai paskelbė apie 96 metų monarchės mirtį. Karalienė mirė ramybėje ketvirtadienio popietę Balmorale.


Dabar 73 metų Karolis, pradėdamas pirmąją savo, kaip naujojo šalies monarcho, darbo dieną, turės perimti valstybės reikalų tvarkymą, iki šiol didžiąją dalį savo gyvenimo praleidęs ruošdamasis šiam vaidmeniui.


Iš viso pasaulio ėmė skrieti užuojautos ir pranešimai, kuriuose su pagarba įvertinamas nepalaužiamas karalienės įsipareigojimas tarnauti savo šaliai ir Tautų Sandraugai.

REKLAMA


Karalius Karolis III į sostą įžengė iš karto po Elžbietos II mirties.


Naujasis karalius ir karalienė konsortė, Karolio žmona Kamila, penktadienį grįš į Londoną, o penktadienio vakarą naujasis monarchas turėtų kreiptis į tautą per televiziją.


Penktadienį Londono centre bus iššautos šautuvų salvės – po vieną šūvį už kiekvienus karalienės gyvenimo metus, o naujasis monarchas surengs pirmąją audienciją ministrei pirmininkei Liz Truss.


L. Truss ir svarbiausi ministrai dalyvaus viešose atminimo pamaldose Londono centre esančioje Šventojo Pauliaus katedroje.


Šeštadienio rytą Šv. Jokūbo rūmuose Londone įvyks įžengimo į sostą taryba – oficialus Karolio paskelbimas karaliumi.


Įsigalioja ilgai saugotas planas „Londono tiltas“ karalienės mirties atvejui, numatantis griežtą tvarkaraštį ateinančioms 11 dienų. Jis, be kita ko, apima šarvojimo, o vėliau – iškilmingų ir didingų valstybinių laidotuvių organizavimą.

REKLAMA


Dėl to, kad karalienė mirė Škotijoje, viskas tapo dar sudėtingiau, todėl buvo aktyvuota operacija „Vienaragis“, t. y. nenumatytų atvejų planai tokiai situacijai.


Artimiausiomis dienomis karališkosios šeimos nariai turėtų surengti jaudinantį budėjimą prie karalienės karsto Edinburgo Šv. Egidijaus katedroje, o vėliau karalienės karstas karinių oro pajėgų lėktuvu bus pargabentas į Londoną.


Karalienė turėtų būti kelias dienas pašarvota Londone, o jos laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje Londono centre, greičiausiai rugsėjo 19 dieną, pirmadienį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)