ES komisaras: Vokietija turi pratęsti savo branduolinių jėgainių eksploataciją

ES komisaras: Vokietija turi pratęsti savo branduolinių jėgainių eksploataciją


Vokietija, anot ES vidaus rinkos komisaro Thierry‘io Bretono, turėtų ilgiau eksploatuoti savo branduolines elektrines. „Labai svarbu, kad trys Vokietijos atominės jėgainės, kurios dar eksploatuojamos, veiktų ilgiau, - pareiškė jis vokiečių laikraščiui „Handelsblatt“. – Bent keliais mėnesiais ilgiau ir, savaime suprantama, saugiai“.


Branduolinių reaktorių, kurie turėtų būti išjungtos metų pabaigoje, eksploatacijos pratęsimas yra visos Europos interesas, argumentavo komisaras. „Vladimiras Putinas mūsų priklausomybę naudoja kaip ginklą prieš mus“, - teigė jis.


Praėjus keturiems mėnesiams nuo invazijos į Ukrainą pradžios Rusija smarkiai sumažino dujų tiekimą į Europą, taip sukeldama energijos krizę ir Vokietijoje.


Komentuodamas Vokietijos vyriausybės poziciją toliau laikytis branduolinės energijos atsisakymo, Th. Bretonas pabrėžė: „Negalima sakyti: aš nedarau to, ką galėčiau padaryti, bet tikiuosi, kad kiti tieks man tai, ko mane reikia“.


Panašiai kaip vyriausybė Paryžiuje, taip ir prancūzų komisaras mato didelį potencialą branduolinėje energetikoje. Jis vis pasisako už branduolinės energijos naudojimą, ir jo pozicija šiuo klausimu smarkiai skiriasi nuo, pavyzdžiui, Vokietijos pozicijos. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vasarį net paskelbė apie branduolinės energetikos renesansą – bus statomos šešios naujos ir galbūt dar aštuonios atominės elektrinės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)