J. Bidenas: Rusija turėtų liautis tuščiai grasinti branduoliniu karu

J. Bidenas: Rusija turėtų liautis tuščiai grasinti branduoliniu karu


Ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas sukritikavo Maskvą dėl „tuščių komentarų“ apie galimą branduolinio ginklo panaudojimą Ukrainos kare ir pareiškė, kad tokios kalbos rodo Rusijos „desperaciją“.


„Niekas neturėtų tuščiai komentuoti branduolinių ginklų panaudojimo ar galimybės, kad jie bus panaudoti. Tai neatsakinga“, – sakė J. Bidenas.


JAV neleis Rusijai šantažuoti Europos dujomis


JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV neleis Rusijai naudoti „dujų šantažo“ siekiant daryti spaudimą Europos sąjungininkėms ir susilpninti sankcijas, kurios buvo įvestos Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.


„Mes neleisime Rusijai gąsdinti ar šantažuoti, kad išvengtų šių sankcijų. Neleisime jai naudotis savo nafta ir dujomis, kad išvengtų pasekmių dėl savo agresijos“, – sakė J. Bidenas.


J. Bidenas: parama Ukrainai nepigi, bet JAV negali likti abejingos


AV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paprašė Kongreso skirti Ukrainai dar 33 mlrd. JAV dolerių, sakydamas, kad tai „nėra pigu“, tačiau Vašingtonas negali likti abejingas Rusijos „žiaurumų ir agresijos akivaizdoje".

REKLAMA


J. Bidenas pabrėžė, kad JAV „nepuola Rusijos“, nepaisant Maskvos „nerimą keliančios retorikos“, net ir sakydamas, kad jau dabar JAV Ukrainai tiekia 10 mirtinų prieštankinių ginklų sistemų už kiekvieną Rusijos į šalį atsiųstą tanką.


„Mes nepuolame Rusijos. Mes padedame Ukrainai apsiginti nuo Rusijos agresijos“, – sakė J. Bidenas.


Reikalauja papildomų milijardų kovai su koronavirusu


Baimindamasis, kad šalis gali pritrūkti vakcinos nuo koronaviruso ir vaistų, JAV prezidentas Joe Bodenas pareikalavo Kongreso papildomų milijardų kovai su pandemija. „Be papildomo finansavimo negalėsime iš anksto užsakyti tokio vakcinos kiekio, kokio mums reikia. Mes rizikuojame netekti savo vietos eilėje prie vakcinų“, - sakė jis ketvirtadienį Vašingtone.


J. Bidenas pareikalavo papildomai 22,5 mlrd. dolerių (21,4 mlrd. eurų). Priešingu atveju, anot jo, gali pritrūkti ir gyvybiškai svarbių medikamentų, pavyzdžiui, antivirusinių preparatų.

REKLAMA


JAV demokratai ir respublikonai nesutaria dėl lėšų kovai su koronavirusu. Pradžioje biudžeto projekte buvo numatyta tam skirti 15,6 mlrd. dolerių (14,2 mlrd. eurų). Tačiau biudžetas galiausiai kovą buvo priimtas be šios paramos.


Omikron banga metų sandūroje smarkiai smogė JAV – atvejų skaičiai sparčiai augo, tačiau jau netrukus ėmė mažėti. Daugelyje valstijų nebeliko kaukių prievolės. Kovo pradžioje J. Bidenas pabrėžė, kad įprastas gyvenimas jau ne už kalnų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)