JAV vyriausybė Ukrainos konflikte „pasirengusi bet kokiam galimam scenarijui“

JAV vyriausybė Ukrainos konflikte „pasirengusi bet kokiam galimam scenarijui“


Po krizinių pokalbių tarp Rusijos ir Vakarų valstybių Jungtinės Valstijos dar kartą įspėjo Maskvą dėl tolesnės eskalacijos Ukrainos konflikte.


Prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas, turėdamas omenyje rusų dalinių telkimą Ukrainos pasienyje, sakė: „Nėra abejonių, kad karinės invazijos pavojus yra didelis“.


Tačiau žvalgyba esą dar nėra priėjusi prie išvados, „kad rusai galutinai apsisprendė dėl karinių veiksmų Ukrainoje“. J. Sullivanas paragino Maskvą deeskaluoti padėtį ir sumažinti karių skaičių regione.


Prezidento patarėjas sakė: „Mes ir mūsų sąjungininkai pasiruošę bet kokiai galimybei“ – ir diplomatinėms deryboms, ir tam atvejui, jei Rusijos prezidentas sieks karinės eskalacijos. „Mes labai aiškiai informavome Rusiją apie tolesnių karinių akcijų ar Ukrainos destabilizacijos kaštus ir padarinius“, - teigė J. Sullivanas.


Jis dar kartą pagrasino Maskvai ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis, eksporto kontrolės priemonėmis ir Ukrainos apginklavimu, „jei rusų kariai peržengs Ukrainos sieną“.

REKLAMA


30 NATO šalių ir Rusijos atstovai trečiadienį pirmą kartą per pustrečių metų surengė susitikimą – dėl Ukrainos konflikto ir saugumo garantijų, kurių Maskva reikalauja iš Aljanso. Be to, ketvirtadienį vyko Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimas, o pirmadienį Ženevoje – aukštų Rusijos ir JAV atstovų susitikimas.


J. Sullivanas sakė, kad „pokalbiai buvo atviri ir tiesūs, jie buvo naudingi“. JAV dabar su savo sąjungininkėms tarsis dėl tolesnių veiksmų.


Kalbėdamas apie galimą rusų dalinių dislokavimą Kuboje ir Venesueloje, J. Sullivanas teigė: „Jei Rusija judėtų šia kryptimi, mes ryžtingai veiktume“. Detalių jis neįvardijo. Maskva tokio žingsnio neatmetė, jei žlugtų pokalbiai dėl jos reikalaujamų saugumo garantijų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)