Atnaujinami Paryžiaus Dievo Motinos katedros valymo darbai

Atnaujinami Paryžiaus Dievo Motinos katedros valymo darbai


Darbininkai sugrįžta į Paryžiaus Dievo Motinos katedrą išvalyti pavojingas nuolaužas ir sutvirtinti gaisro suniokotą viduramžių monumentą, praėjus mėnesiui po to, kai nerimas dėl švino taršos privertė sustabdyti katedros tvarkymo darbus.


Pasak Prancūzijos kultūros ministerijos, pirmadienį Paryžiaus katedros darbai atnaujinami. Tarp griežtų apsaugos nuo švino priemonių darbininkams – vienkartiniai drabužiai ir nauja taršos valymo zona, kuri leis užtikrinti, kad tvarkymo darbai nesukels taršos už Paryžiaus katedros ribų, rašo naujienų agentūra „Associated Press“.


Sutvirtinimo darbai bus esminis pirmas žingsnis paruošiant trapią katedrą rekonstrukcijos darbams.


Balandį Paryžiaus Dievo Motinos katedrą suniokojusio gaisro metu išsilydė šimtai tonų švino – kenksmingos dulkės pasklido ore. Kai kurių aplinkosaugos aktyvistų ir Paryžiaus gyventojų teigimu, miesto valdžia, tvarkydama katedrą, neatkreipė reikiamo dėmesio į apsinuodijimo švinu riziką.

REKLAMA


Paryžiaus regiono administracija liepą nurodė sustabdyti katedros valymo darbus, kol nebus imtasi priemonių apsaugoti darbuotojus nuo švino.


Balandžio 15-osios gaisro metu nuo katedros stogo ir smailės išsilydė šimtai tonų švino, o vėjas šiuos teršalus išnešiojo gerokai už gotikinio šedevro ribų.


Birželį Paryžiaus prokurorai paskelbė, kad Paryžiaus Dievo Motino katedrą suniokojusį gaisrą galėjo sukelti numesta nuorūka ar elektros instaliacijos gedimas, ir pradėjo tyrimą dėl aplaidumo. Tiesa, kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)