Baltijos jūroje išbandomos naujausios technologijos, skirtos Europos jūriniam saugumui

Baltijos jūroje išbandomos naujausios technologijos, skirtos Europos jūriniam saugumui


Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) ir Baltijos pažangių technologijų institutas (BPTI) rugpjūčio 19-20 dienomis Baltijos jūroje atlieka unikalius bandymus: išbandomos dar šią vasarą įdiegtos ryšių technologijos, kurios padės informaciją apie jūrinę aplinką realiu laiku gauti iš ore, ant vandens ir po juo judančių dronų. Tai ES projekto „OCEAN2020“, skirto karinių jūrinių inovacijų kūrimui, dalis.


Lietuvos kariuomenė bandymams atlikti skyrė KJP patrulinį laivą P11 „Žemaitis“ su taktine užduočių valdymo sistema (TUVS), į kurią integruota projekto įranga – nepilotuojamo orlaivio, paleidžiamo nuo laivo, valdymo konsolė bei reikalinga ryšių įranga.


„Sukurti patikimą ryšį virš atvirų vandenų – rimtas technologinis iššūkis. Čia neįmanoma turėti stacionarios infrastruktūros. Kita vertus, šiuolaikinės žvalgybinės sistemos, gerėjant sensorių raiškai, reikalauja vis didesnio duomenų persiuntimo greičio. Taip pat reikėtų nepamiršti radijo dažnių užimtumo problemos, todėl ryšių sistema informacijos apsikeitimui tarp pilotuojamų ir nepilotuojamų platformų turi būti decentralizuota ir išmani, t. y. ji turi veikimo dažnius ir kitus parametrus rinktis automatiškai, atsižvelgiant į greitai besikeičiančias interferencijos sąlygas judant savoms ir priešiškoms sistemoms, o informacijos dalijimosi protokolai turėtų būti analogiški internetui/LAN“, – sako BPTI Gynybos programos vadovas dr. Gediminas Molis.

REKLAMA


„OCEAN2020 – ne tik technologiškai, bet ir strategiškai svarbus projektas. Kuriamos inovacijos, kurios užtikrins visos Europos karinį jūrų saugumą. Tai pirmasis toks projektas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms, kurios šiandieninėje aplinkoje kiekvieną dieną patiria nemažai iššūkių jūroje, pradedant paieškos ir gelbėjimo operacijomis ir baigiant jūrinių kelių, vedančių į Klaipėdos uostą, apsauga.


Projekte testuojami nepilotuojami orlaiviai suteiks galimybę mūsų laivams operatyviau reaguoti į tai, kas vyksta jūrinėje aplinkoje, o ryšių įranga keistis informacija realiu laiku su krante esančiais štabais. Džiaugiuosi bendradarbiavimu su BPTI ir labai smagu, kad Lietuvos mokslininkai yra pajėgūs dalyvauti kartu su didžiosiomis Europos gynybos industrijos kompanijomis kaip lygiaverčiai partneriai“, – sako Karinių jūrų pajėgų komandoras leitenantas Remigijus Zabiela.


KJP projektui skyrė karininkų grupę, kurie padeda Europos Sąjungos mokslo bendruomenei vystyti nepilotuojamas technologijas bei konsultuoja ją operaciniais klausimais.

REKLAMA


Anot BPTI direktoriaus dr. Tomo Žalandausko, šie bandymų tikslas – išmėginti įrangą prieš kitąmet vyksiančius tarptautinius bandymus, kurie Baltijos jūroje planuojami 2020 m. rugpjūtį. Numatoma, kad juos koordinuos Švedijos karinės jūrų pajėgos, kuriuose dalyvaus ir KJP laivas „Žemaitis“ (P11) Įrangos integravimą Lietuvos karinime laive koordinuoja BPTI.


Baltijos pažangių technologijų instituto komanda kuria ir bepiločių orlaivių operatoriams skirtus papildytos realybės sprendimus, kuriuos taip pat planuojama diegti „OCEAN2020” projekte.
„Ocean 2020“ (liet. „Atvira partnerystė – geresniam informuotumui apie Europos jūrų padėtį“) – tai pirmasis projektas, sujungiantis visos Europos karinius mokslinius tyrimus, kurie nukreipti į Viduržemio ir Baltijos jūrų saugumo stiprinimą.


Jūrinės aplinkos stebėjimui ir kontrolei ketinama pirmą kartą pasitelkti papildytos ir virtualios realybės technologijas. Tikimasi, kad tai leis ženkliai pagerinti operacijų vykdymą, suteiks galimybę efektyviau naudoti išteklius ir realiu laiku valdyti tikslią informaciją bei žvalgybos duomenis.


Partnerių iš 15 valstybių grupėse jau vyko diskusijos dėl inovacijų, kurias numatoma taikyti siekiant užtikrinti Europos jūrinį saugumą, nustatomi būsimų sistemų parametrai. Technologijų dizainui parinkti pasitelkti ir patys sistemų valdytojai, kad būtų užtikrintas ne tik techninis sprendimų naujumas, bet ir atliepti galutinių sistemų naudotojų poreikiai.


„Ocean 2020“ – vienas pirmųjų projektų, finansuojamų pagal Europos gynybos agentūros Parengiamųjų veiksmų gynybos tyrimų srityje programą (Europos gynybos fondo testavimo fazė). Projektą nuo 2018 m. įgyvendina 42 partnerių konsorciumas iš 15 Europos valstybių. Lietuvos atstovai – Lietuvos kariuomenės Karinės jūsų pajėgos ir Baltijos pažangių technologijų institutas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)