Geriausias metas akiuoti vaismedžius
Sode sirpsta vėlyvųjų veislių braškės, noksta alyviniai ir kiti vasariniai obuoliai, veislių įvairove džiugina ankstyvosios slyvos, kvepia aromatingosios avietės... Tačiau sodininkų, be gausaus vaisių derliaus nuėmimo, laukia pagrindinis ir svarbiausias darbas medelyne – vaismedžių akiavimas....
Saulėtiems pusryčiams – omletas
Jeigu vasarą dangus prakiuro, oras pravėso, rytais tampa vėl sunku keltis ir suaugusiesiems, ir vaikams, nuspalvinkite rytą saulėtais pusryčiais – omletu. Idealus omletas – purus, švelnus, skanus ir tirpstantis burnoje. Ar visuomet jums pavyksta tokį iškepti?...
Kokiomis liaudiškomis priemonėmis tręšti morkas
Tie, kurie turi daržą ir rūpinasi savo sveikata, dažnai atsisako cheminių trąšų ir naudoja natūralias priemones. Sodininkai ir daržininkai remiasi protėvių patirtimi, nes jie žinojo, kokiomis priemonėmis patręšti sudygusias morkas, kad užaugtų iš tiesų sveikas derlius....
Ant vieno medžio – vasariniai ir žieminiai vaisiai
Kai prieš 10 metų Pilypiškėse (Elektrėnų sav., Vievio sen.) Mindaugas Stoškus pasistatė namą ir pasisodino sodą, jam atsivėrė didelės erdvės įgyvendinti pomėgį skiepyti vaismedžius. Tačiau eksperimentų baze virtusiame sode greitai pritrūko veiklos, todėl nuspręsta ją plėsti netoliese išsinuomojus...
Valgomųjų sausmedžių uogos – skanios ir vertingos
Vasaros pradžioje vienos pirmųjų sunoksta valgomųjų sausmedžių uogos, kartais net aplenkdamos ir braškes. Jų pailgų, mėlynų uogų maloni rūgštelė puikiai atgaivina karštą dieną, tinka maistingiesiems kokteiliams, uogienėms virti, šaldyti ar net džiovinti. Jų krūmai gerai dera iki 20–25 metų....
Itin svarbu atsiminti: vynuogės bijo šalčio
Vynuoges priskirti prie didelės priežiūros ir globos reikalaujančių sodo augalų būtų neteisinga, ypač tada, kai pavyksta išsirinkti ištvermingas žiemoms, derlingas vynuogių veisles. Tačiau sėkmė ne visiems iškart nusišypso....
Augalai laikinuose induose: kaip pirkti ir auginti
Jau tapo įprasta, kad augalai į namus atkeliauja laikinuose induose: patogu pirkėjui, streso nepatiria sodinukai, ramu ir pardavėjui. Juk persodinti į nuolatinę vietą kokybiški augalai be jokios abejonės prigis. „Vazonai tiek pardavėjams, tiek pirkėjams yra neįkainojamas dalykas“, – tvirtina ir...
Sakurų žiedlapiai: ne tik grožis, bet ir maistas
Japonijoje garbinamas sakuras pamėgsta vis daugiau lietuvių. Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodo Vingio skyriuje šie įspūdingi medeliai auga jau 20 metų ir kasmet per žydėjimą pritraukia tūkstančius lankytojų. Ne išimtis ir šis pavasaris. Kuo iš Japonijos į Lietuvą atkeliavusios ir sėkmingai...
Daržovėms apsaugoti – žalioji augalų užtvara
Augalų užtvara atlieka tarsi užuolaidų funkciją – apsaugo jautresnius augalus nuo vėjo ir svilinančių saulės spindulių. Apsauginiais augalais gali būti kukurūzai, saulėgrąžos, rugiai, žirniai ir pupos, augančios ant atramų....
Daigų karaliją valdo pupelės ir baklažanai
Visos Veros Murauskienės (Jiestrakio k., Prienų r.) namų palangės nukrautos į šviesą besistiebiančių daugybės daigų dėžutėmis. Sėją kovo 8 d. pradėjusi nenuilstanti daržininkė turi kuo nustebinti ir pasidžiaugti. Didžiulę patirtį sukaupusi moteris mielai dalijasi savo įžvalgomis, patarimais bei...
5 gudrybės, kaip palaikyti švarą namuose
Švaros mėnesiu balandis vadinamas neatsitiktinai – atšilus orams skubame valyti langus, šveisti paviršius, tvarkytis spintas ir įsileisti į namus gaivos ir švaros. Kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, atėjus pavasariui lietuviai namus tvarkosi intensyviau nei bet kada – pavyzdžiui, vien...
Aukso vertės patarimai auginantiems uogas
Kaip padidinti aviečių derlių dešimteriopai? „Kad aviečių derlius padidėtų dešimteriopai, kasmet birželio 30 d. nuskabau jaunų ūglių, kurie ištįso ne mažiau kaip iki 30 cm, viršutinius pumpurus. Po šios procedūros rudeniop iš kiekvieno pumpuro, esančio prie lapo pagrindo, išauga būsima naujos...
Pirmųjų lietuviškų braškių derlius – jau balandį
Pirmųjų braškių laukia tiek patys augintojai, tiek pirkėjai. Šios uogos Lietuvoje – mėgstamiausios, bet kartu, ne paslaptis, ir brangiausios. Su kaimynais lenkais, skinančiais sunokusias uogas apie pora savaičių anksčiau nei mes, nepalenktyniausime, tačiau daugėja Lietuvoje ūkių, kuriuose siekiama...
3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius
Maistas – kone svarbiausias mūsų palydovas, be kurio neįsivaizduojame nei savo kasdienybės, nei šventinių akimirkų. Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio bei aromato derinys – jau tapo įprastu kriterijumi ko ne kiekvieniems pietums ar...
Kaip lietuviškoje žemėje auga daržovės iš užsienio?
Citrininiai agurkai, spagetinės cukinijos, raguotieji melionai, drambliniai česnakai, baltos ananasinės braškės, įvairiaspalvės bulvės... tai tik dalis egzotinių daržovių veislių, auginamų Kauno rajono žemėje. Šiuo metu daržininkystės mėgėjos Genovaitės Kudrevičienės puoselėjama „valda“ dar telpa...
Bulvių daiginimas prieš sodinimą. Ką reikia žinoti?
Atėjo balandis, ir visai nedaug laiko liko iki bulviasodžio. Geras bulvių derlius didžia dalimi priklausys nuo to, kaip paruošime bulves kelionei į dirvą. Bulvių daiginimas prieš sodinimą, kad jos greičiau augtų, vadinamas jarovizacija. Ką apie tai turime žinoti?...
Dar galite spėti pasisodinti karališkų daržovių
Viena anksčiausiai užaugančių pavasario daržovių – smidrai, arba vadinamieji šparagai, Lietuvoje populiarėja gana sparčiai. Daugėja ne tik didesnius jų plotus užsodinančių stambesnių ūkių, bet ir pavienių augintojų, atrandančių savo darže vietos šioms vertingoms bei ilgaamžėms delikatesinėms...
Braškių lysvė: patikrinkite, ar pavyko peržiemoti
Kai tik nusistovės šilti orai ir viršutinis dirvos sluoksnis įšils, dėmesio pareikalaus braškės. O laiko ne tiek jau ir daug – pavasarį sode daugybė darbų! Norint suspėti juos atlikti laiku, reikia viską daryti iš eilės....
Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar
Artėjant šv. Velykoms, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pakvietė palyginti, kaip šventinis Velykų stalas Lietuvoje atrodė prieš 100 metų ir dabar. Vadovaujantis tautodailininkų rekomendacijomis, pabandyta atkurti pasiturinčių valstiečių velykinį stalą prieš maždaug šimtmetį, ant kurio – gausu...
13 patarimų, kaip geriausiai panaudoti mėšlą
Kaip tręšti sodą įvairių rūšių mėšlu? Šis klausimas turbūt nekyla tik patyrusiems sodininkams. Tačiau pasikartoti svarbu visiems, nes be šios „kvepiančios“ trąšos dauguma iš mūsų, mėgstančių pasikapstyti dirvoje, tikrai neapsieis....