Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimas kainuos 18,3 mln. eurų

Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimas kainuos 18,3 mln. eurų


Ilgai laukta Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukcija prasidės jau netrukus. Pirmadienį pasirašyta sutartis su statybos darbų viešųjų pirkimų konkursą laimėjusiu rangovu – UAB „Statybos ritmas“, praneša Aplinkos ministerija. Zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimo projektas turėtų būti užbaigtas 2023 m. viduryje. Jo vertė – 18,3 mln. eurų.


„Zoologijos sodai – tai pirmiausia saugomų rūšių apsaugos užuovėja ir miestiečių edukacijos vieta. Lietuvos zoologijos sodas savo 85-metį pasitiks visiškai kitoks. Pradėję darbą, revizavome projektą ir kartu su ekspertais, sodo darbuotojais išsprendėme konfliktą, ir konkursą pavyko sėkmingai užbaigti. Linkiu rangovams žvelgti į šį projektą kaip paminklą sau, už kurį dėkos visi kauniečiai ir Lietuvos vaikai“, – sutarties pasirašymą komentavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.


Gyvūnams bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai ir voljerai, įrengiamos edukacinės erdvės, laboratorijos ir kt. Po rekonstrukcijos šis zoologijos sodas turėtų tapti šiuolaikišku biologinės įvairovės išsaugojimo centru – vykdyti mokslinę veiklą, šviesti visuomenę, bendradarbiauti su mokslo ir mokymo įstaigomis, kitais Europos ir pasaulio zoologijos sodais.

REKLAMA


Dar tarpukariu – 1938 m. – Kaune įkurto zoologijos sodo infrastruktūra pasikeis iš esmės: naujuose voljeruose įsikurs rudieji lokiai ir vilkai, lūšys, ūdros, lapės, kelios beždžionių rūšys, gepardai, stumbrai, kupranugariai, kengūros, korsakai, smulkiosios katės, fazanai ir kt. Afrikos savana stebins ne tik žirafomis, zebrais, bet ir nauja raganosių ekspozicija. Bus statomi ir mišrių ekspozicijų voljerai – kengūros gyvens su juodosiomis gulbėmis ir stručiais emu, rudasis lokys su pilkaisiais vilkais ir kt.


Bus renovuojamas senasis, 1954 m. statytas, liūtų pastatas, išlaikant autentiškumą. Prie jo jungsis daugiau nei 2 tūkst. kv. metrų užimsiantis egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas su edukaciniu centru. Jame bus įrengtos atviros dykumos, džiunglių gyvūnų ekspozicijos, surikatų, liūtų, įvairių roplių, varliagyvių, vabzdžių ir kt. gyvūnų ekspozicijos, įvairių pasaulio buveinių akvaterariumai, laboratorijos, personalo ir kitos patalpos bei edukacinės erdvės.

REKLAMA


Vaikams kuriama nauja erdvė „Mažylių zoo“ su triušiais, naminiais paukščiais, ožkomis ir kt. Viršutinę ir apatinę zoologijos sodo teritorijos dalį jungs naujas tiltelis su liftu. Infrastruktūra suprojektuota taip, kad žmonėms su negalia būtų patogu prieiti prie ekspozicijų, jas apžiūrėti.


Pasibaigus statyboms, vyks paruošiamieji darbai – bus apželdinama teritorija, įrengiami voljerai ir terariumai, užpildomi didžiuliai akvaterariumai, į naujus namus atvežama ir juose įkurdinama naujų rūšių gyvūnų, sakoma Aplinkos ministerijos pranešime.


Statybų laikotarpiu kai kuriems sodo gyventojams tuo metu teks laikinai persikelti į „viešbutį“ – kitus zoologijos sodus arba laikinus voljerus, kurie jau pastatyti. Zoologijos sodas bus uždarytas lankytojams, tačiau edukacinė veikla tęsis nepertraukiamai.


Zoologijos sodo renovacija prasidėjo 2017 m., tačiau didžioji dalis darbų numatyti pasirašius rangos sutartį ir truks iki 2023 rugsėjo.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)