TS-LKD partijos pirmininko rinkimuose kandidatuos tik G. Lansbergis: kiti pretendentai rinkimuose nedalyvaus

TS-LKD partijos pirmininko rinkimuose kandidatuos tik G. Lansbergis: kiti pretendentai rinkimuose nedalyvaus


Penktadienį dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pretendentų į kandidatus skelbia bendrai pasirašytą pareiškimą, kuriame atsisako kandidatuoti TS-LKD pirmininko rinkimuose. Šio susitarimo nepasirašė tik dabartinis partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.


Šiuose rinkimuose didžioji dauguma partijos skyrių ir struktūrų siūlė dabartinio pirmininko G.Landsbergio kandidatūrą (72 siūlymai). Greta šio pretendento buvo siūlyti TS-LKD nariai: Paulius Saudargas (31 siūlymas), Laurynas Kasčiūnas (28), Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė (12), Gintarė Skaistė (5), Žygimantas Pavilionis (3), Jurgita Šiugždinienė (3), Arvydas Anušauskas (2), Audronius Ažubalis (2), Monika Navickienė (2), po vieną kartą – Valdo Benkunsko, Irenos Degutienės, Rasos Juknevičienės, Mykolo Majausko, Kazio Starkevičiaus ir Šarūno Vaitkaus kandidatūros.


Visi pretendentai į kandidatus, išskyrus dabartinį TS-LKD pirmininką G. Landsbergį, pasirašė bendrą atsisakymą kandidatuoti šiuose partijos pirmininko rinkimuose, tokį sprendimą grindžiant ypatinga pandemine situacija, reikalaujančia susitelkimo ir vieningo darbo Seime bei Vyriausybėje.

REKLAMA


„Šiuo sudėtingu laikotarpiu, suprasdami Lietuvos žmonių pasitikėjimą mūsų rinkimų programa ir siekdami tą pasitikėjimą pateisinti, atsisakome kandidatuoti TS-LKD pirmininko rinkimuose ir kviečiame telktis Lietuvai svarbiems darbams“, – teigiama visų iškeltų TS-LKD narių pasirašytame rašte.


Neskaitant G. Landsbergio, daugiausiai palaikymo iš partijos skyrių bei struktūrų sulaukęs Seimo vicepirmininkas P. Saudargas teigia, jog toks apsisprendimas kilo iš matymo, jog aktyvi partijos pirmininko rinkimų kampanija trukdytų nuosekliai ir kryptingai dirbti Vyriausybei bei frakcijai Seime, atitrauktų jos narių dėmesį nuo svarbių neatidėliotinų darbų.


 „Šiuo metu ne tarpusavio konkurencija vidinėse partinėse kovose, bet darbai čia ir dabar Lietuvos labui Seime bei Vyriausybėje, tiek išsivaduojant iš pandemijos ir mažinant jos pasekmes ekonomikai, tiek apginant mūsų bendruomenės atstovaujamas vertybes ir žmonių saugumą, yra visos partijos prioritetas,“ – teigia P. Saudargas. Jis pakvietė kitus kandidatus priimti bendrą sprendimą nekandidatuoti ir tuo būdu be visuotinių rinkimų pritarti tolesniam G. Landsbergio pirmininkavimui TS-LKD.

REKLAMA


Pagal TS-LKD Pirmininko rinkimų tvarką, susiklosčius situacijai, kuomet rinkimuose dalyvauja ir yra patvirtinamas tik vienas kandidatas į TS-LKD pirmininkus, sprendimą dėl tolimesnės rinkimų eigos siūlys TS-LKD Priežiūros komitetas ir tvirtins TS-LKD Taryba.


Tarp keliamų kandidatų į LSDP pirmininkus V. Blinkevičiūtė: A. Sysas mano, kad šį kartą ji rinkimuose dalyvaus

Tarp Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skyrių iškeltų kandidatų, kurie galėtų pretenduoti užimti partijos pirmininko postą, rikiuojasi europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. LSDP Seimo frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, galbūt šį kartą V. Blinkevičiūtė nebeatsisakys pretenduoti į partijos vadovo postą.  


„Kol kas aš negirdėjau, kad ji atsisakytų. Ji kandidatavo ir į laikinojo pirmininko poziciją. Turbūt šį kartą nepasakys ne“, – „Žinių radijui“ sakė A. Sysas.


V. Blinkevičiūtę paskirti laikinąja partijos vadove siūlė Gintautas Paluckas, kai pats atsistatydino iš socialdemokratų pirmininko pareigų. Tačiau LSDP taryba nusprendė, kad laikinai partijai vadovaus Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.


A. Sysas pažymėjo, kad iš viso LSDP skyriai jau iškėlė 4 kandidatūras: V. Blinkevičiūtę, parlamentarę Orintą Leiputę, europarlamentarą Juozą Oleką ir Jonavos merą M. Sinkevičių.


„Labai išlaikyta vyrų ir moterų lyčių lygybė (...) Yra iš ko rinktis. Aš manau, kad pagrindiniai kėlimai bus kovo mėnesį, kai prasidės susirinkimai skyriuose. Kol kas nedaugelyje skyrių buvo susirinkimai, tad ir kandidatūrų iškelta mažiau“, – teigė politikas.



Laikinuoju socialdemokratų vadovu paskirtas Jonavos meras M. Sinkevičius yra viešai tvirtinęs, kad vadovauti socialdemokratams nesieks ir kad pavasarį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose nedalyvaus.


Tuo metu europarlamentaras J. Olekas dar sausį pareiškė, kad sieks tapti naujuoju LSDP vedliu.


LSDP pirmininko rinkimų pirmasis turas vyks balandžio 22–25 dienomis, jis renkamas 2 metų kadencijai.


LSDP skyriai kandidatus užimti partijos pirmininko kėdę galės kelti iki kovo 28 d. Iš viso yra 60 partijos skyrių.


Po socialdemokratams nesėkmingų Seimo rinkimų kilus partijos narių nepasitenkinimui, nuo 2017 m. LSDP vadovavęs G. Paluckas atsistatydino iš pirmininko pareigų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)