Rinkimai ekstremalios situacijos metu: kaip rinksime Seimą artėjantį rudenį?

Rinkimai ekstremalios situacijos metu: kaip rinksime Seimą artėjantį rudenį?


Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Seimo rinkimų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama tinkamai pasiruošti Seimo rinkimų organizavimo ir vykdymo galimybei ekstremaliosios situacijos arba įvykio sąlygomis.


Tam, kad jos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.


Svarstomomis pataisomis siekiama dviem dienomis prailginti balsavimo iš anksto laiką, įsteigti daugiau balsavimo vietų, užsienyje gyvenantiems piliečiams sudaryti sąlygas balsuoti tik paštu.


Pagal naujas nuostatas, esant ekstremaliajai situacijai ar įvykiui, kai būtina vengti masinių susibūrimų, būtų suteikiama galimybė padidinti išankstinio balsavimo vietų skaičių. Be to, balsavimo iš anksto dienų skaičius pailgėtų nuo dviejų iki keturių dienų – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, balsuoti būtų galima nuo 7 iki 20 valandos.


Įprastomis sąlygomis balsavimas iš anksto vyksta tik trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos ir tik savivaldybėje.


Pakeitimais taip pat siūloma leisti padidinti balsavimo vietų skaičių ir rinkimų dieną tose apylinkėse, kurių rinkėjų sąrašuose yra daugiau kaip 3 tūkstančiai asmenų. Tokių apylinkių yra 181 iš 1972 esamų. Rinkimai vyktų papildomai parengtose ir balsavimui tinkamose patalpose, kad būtų išvengta didesnių žmonių susibūrimų, būtų sudarytos sąlygos laikytis saugaus socialinio atstumo ir aprūpinant žmones asmeninės apsaugos ir dezinfekcijos priemonėmis.

REKLAMA


Balsuoti namuose galėtų ne tik neįgalieji, bet ir neįgaliuosius namuose slaugantys ar juos prižiūrintys asmenys, kurie bus pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir bus įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus.


Lietuvos diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos užsienio valstybėse balsavimą organizuotų tik paštu, jeigu šalyje susiklostytų tokia situacija, kai laikinai ribojama asmenų judėjimo laisvė ir balsavimas būtų negalimas toje užsienio valstybėje.


Seimo rinkimai vyks 2020 m. spalio 11 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)