Lietuvoje esantis nekilnojamasis turtas vertas per 100 mlrd. eurų

Lietuvoje esantis nekilnojamasis turtas vertas per 100 mlrd. eurų


Visas Lietuvoje esantis registruotas ir įvertintas nekilnojamasis turtas, naujausiu Registrų centro vertinimu, vertas daugiau nei 109 mlrd. eurų. Palyginti su praėjusių metų duomenimis, viso šalies nekilnojamojo turto vidutinė rinkos vertė padidėjo apie 9,5 proc.


Šalyje esančių visų paskirčių statinių vidutinės rinkos vertės dėl rinkos pokyčio per metus vidutiniškai padidėjo apie 7 proc. Registrų centro vertintojų teigimu, tam daugiausiai įtakos turėjo bendras Lietuvos ekonomikos augimas ir teigiamos demografinės tendencijos – didėjant gyventojų perkamajai galiai, būsto įperkamumui ir augant gyventojų skaičiui, natūralu, kyla ir būsto paklausa bei jo kaina, todėl nustatoma ir didesnė jo vidutinė rinkos vertė.


Priduriama, kad naujai kuriamos darbo vietos, verslo investicijos į plėtrą, užsienio investuotojų atėjimas, taip pat geras susisiekimas ir tinkamai pritaikyta infrastruktūra skatina įvairaus nekilnojamojo turto objektų kainų augimą.

REKLAMA


Visoje šalyje butų vidutinės rinkos vertės pernai, palyginti su 2018 metais, vidutiniškai padidėjo 8 proc., gyvenamųjų namų – apie 6 proc. Komercinės ir administracinės paskirties šalies nekilnojamojo turto vidutinės vertės per metus kilstelėjo 5-8 proc.


Registrų centro duomenimis, visų šalyje esančių žemės sklypų vidutinės rinkos vertės dėl rinkos pokyčių per metus vidutiniškai padidėjo apie 7 proc.: žemės ūkio paskirties sklypų – 13 proc., gyvenamosios paskirties – 3 proc., komercinės grupės žemės – 5 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)