Norite galingo dulkių siurblio? Tokių nebebus

Norite galingo dulkių siurblio? Tokių nebebus

Dulkių siurbliai paprastai klasifikuojami pagal energijos efektyvumą, dulkių emisiją, kilimų ir kietųjų paviršių valymą. Kiekvienoje kategorijoje jie skirstomi pagal klases nuo geriausios A iki prasčiausios G.


Norime to ar ne, į mūsų buitį sparčiai veržiasi pokyčiai. Prieš kelerius metus neliko kaitrinių lempučių, o štai nuo rugsėjo iš parduotuvių lentynų dings galingi dulkių siurbliai.

Dalia VALENTIENĖ


Nuo rugsėjo 1 dienos visoje Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje, pirkti ir parduoti bus galima tik tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia ne didesnė nei 900 W. Pasak ūkio viceministro Ramūno Buroko, šiuo Europos Komisijos reglamentu siekiama tausoti elektros energiją, nes dulkių siurblių poveikis aplinkai – didelis.


„Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja specialieji ekologinio projektavimo reikalavimai į elektros tinklą jungiamiems dulkių siurbliams, įskaitant hibridinius dulkių siurblius, kurie tiekiami ES rinkai. Prekybininkai iki rugsėjo 1 dienos įsigytus gaminius turės galimybę išparduoti“, – teigia ūkio viceministras. Buitinės technikos pardavėjai sako dar turintys galingiausių dulkių siurblių, tačiau skaičius apskaičiuotas taip, kad juos išparduotų iki direktyvos įsigaliojimo.

REKLAMA


R. Burokas pabrėžia, kad direktyva galioja ne visiems dulkių siurbliams. „Reikalavimai netaikomi šlapiojo valymo, šlapiojo ir sausojo valymo, baterijomis varomiems, automatiniams (robotams) ir pramoniniams dulkių siurbliams bei centrinėms dulkių siurbimo sistemoms. Taip pat – grindų blizgintuvams ir lauko dulkių siurbliams“, – aiškina ūkio viceministras.


Galimų nuostolių nekompensuos


Paklaustas, ar prekybininkai dėl to nepatirs nuostolių ir ar nenumatytos kokios nors kompensacijos, viceministras tikina, kad tai nėra vienadienis sprendimas, nes reikalavimas mažinti dulkių siurblių galingumą – nenaujas. Ši reforma palaipsniui vykdoma jau nuo 2014 m. Tuomet siurbliai negalėjo būti galingesni nei 1 600 W, dabar ši riba – 900 W.


„Europos Komisijos reglamentas, kuriuo nustatomi dulkių siurblių ekologinio projektavimo reikalavimai, įsigaliojo 2013 m. Ekologinio projektavimo reikalavimai taikomi laipsniškai, kad dulkių siurblių gamintojai turėtų pakankamai laiko savo gaminiams perprojektuoti, o prekybininkai – išparduoti turimiems didesnės galios siurbliams, kuriems taikomas šis reglamentas. Todėl jokių kompensacijų dėl galimų nuostolių prekiaujantiesiems dulkių siurbliais nenumatyta“, – sako viceministras. Kaip laikomasi šio reglamento, kontroliuos Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

REKLAMA


Pirkėjų antplūdis


Jau nuo birželio pirkėjai, sužinoję apie naują dulkių siurblių pardavimo tvarką, užplūdo prekybos centrus, norėdami įsigyti galingesnių dulkių siurblių, kol tai padaryti dar leidžia teisės aktai. Daugelio gyventojų supratimu, galingesni siurbliai valo geriau.


Prekybininkai skaičiuoja, kad, palyginti su praėjusiais metais, dulkių siurblių pardavimas išaugo daugiau nei penktadaliu. „Žmonių sąmonėje dar gajus įsitikinimas, kad kuo galingesnis siurblys, tuo geriau jis siurbia. Žinojimas, kad galingų siurblių nebeliks, pirkėjus verčia skubėti pirkti. Tie, kuriems galia svarbi ir artimiausiu metu planavo įsigyti naują dulkių siurblį, jo įsigijimą šiek tiek paankstino“, – dėsto UAB „Avitelos prekyba“ komercijos vadovė Eglė Boumezbeur.


Jai antrina ir kito parduotuvių tinklo pardavėjai. „Pirmąjį šių metų pusmetį pardavimas, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 40 proc. Pardavimą didina ir tai, kad žmonės namuose nori turėti kelių rūšių valymo įrenginius, pavyzdžiui, kiliminei dangai, parketui valyti, ypač tyliai veikiančius ar skirtus virtuvei „pašluoti“. Galime teigti, kad tai – nauja tendencija. Pirkėjai ieško ne galios, o kokybės ir naudos“, – pabrėžia „Topo centro“ Rinkodaros grupės vadovė Raimonda Gudaitė.


Norite galingo dulkių siurblio? Tokių nebebus

Renkantis dulkių siurblį svarbu atsižvelgti ir į tai, kokius paviršius valysite – minkštus ar kietus.


Efektyvumas nesumažės


Klaidingą nuomonę apie senos kartos, tačiau galingesnius dulkių siurblius ūkio viceministras ragina keisti. Teigiama, kad mažesnės galios naujos kartos siurbliai atitiks aukštesnius reikalavimus ir bus ne mažiau efektyvūs.


„Nauji dulkių siurbliai bus konstruojami pagal ekologinio projektavimo principus, t. y. suvartos mažiau elektros energijos, kokybiškiau surinks dulkes, jų neišpūs atgal, bus ne tokie triukšmingi ir patvaresni, tačiau jų efektyvumas nesumažės. Šiandien valymo kokybei kur kas daugiau įtakos turi gamintojų taikomos inovacijos, o ne variklių galia“, – teigia R. Burokas.


Tą patį sako ir prekybininkai. Pasak R. Gudaitės, naujos kartos dulkių siurbliai užtikrina tą pačią ar net didesnę siurbimo galią esant mažesnėms energijos sąnaudoms, nes kiekvienas gamintojas kuria technologinius sprendimus, tobulindamas oro cirkuliacijos sistemą.



Šiuo metu rinkoje populiariausi yra C ir D klasių dulkių siurbliai, tačiau netrukus juos dėl savo pranašumų turėtų išstumti A klasės prietaisai. Pirkėjams teks susipažinti su naujomis etiketėmis, ant kurių bus nurodyta ne tik galia, bet ir visos kitos prietaisų ypatybės. Pagal naująjį dulkių siurblių gamybos reglamentą, visų į rinką patenkančių sausojo valymo dulkių siurblių suvartojamos energijos kiekis turės būti mažesnis kaip 43 kW per metus, dulkių surinkimo nuo kilimo rodiklis – ne mažesnis kaip 0,75, o nuo kietosios grindų dangos – ne mažesnis kaip 0,98. Visų dulkių siurblių dulkių išleidimo rodiklis turės būti ne didesnis kaip 1 proc., o garso galios lygis – ne didesnis kaip 80 dB. Dulkių siurblio žarna turės atlaikyti daugiau kaip 40 tūkst. svyravimų veikiant įtempiui, o variklis veikti – ne mažiau kaip 500 valandų.


Prekybininkai pritaria, kad laikai, kai didelis ir sunkus, garsiai ūžiantis dulkių siurblys visiems atrodė savaime suprantamas dalykas, lieka praeityje. Tačiau jie neslepia, kad prietaisų galios ribojimas turės ne tik pranašumų, bet ir trūkumų. „Naujos kartos dulkių siurbliuose bus stengiamasi išlaikyti tą patį slėgį, jėgą, kuria nuo žemės pakeliamos dulkės, tačiau tikėtina, kad tvarkyti tuos pačius plotus teks ilgiau“, – sako E. Boumezbeur.


Į ką atkreipti dėmesį renkantis?


Specialistų teigimu, dulkių siurbliai paprastai klasifikuojami pagal energijos efektyvumą, dulkių emisiją, kilimų ir kietųjų paviršių valymą. Kiekvienoje kategorijoje jie skirstomi pagal klases nuo geriausios A iki prasčiausios G. Kadangi visi parduodami siurbliai yra pažymėti, pirkėjams nesudėtinga išsirinkti jų poreikius geriausiai atitinkančius prietaisus.

REKLAMA


„Didelė leidžiama galia šiuo metu yra tik vienas iš kriterijų, pagal kuriuos pirkėjai renkasi dulkių siurblius. Tačiau jis tikrai nėra pats svarbiausias. Pagrindinis kriterijus renkantis dulkių siurblį – siurbimo galios ir energijos sąnaudų santykis, t. y. kiek siurblys gali nuveikti esant tam tikroms energijos sąnaudoms. Ne paskutinėje vietoje ir dulkių emisija, kitaip tariant, tai, kaip švariai išvalomas įsiurbtas ir į kambarį išpučiamas oras. Tai ypač aktualu alergiškiems žmonėms. Taip pat atėjus į parduotuvę konsultantui būtina pasakyti, kokius paviršius valysite – minkštus, t. y. kilimus, ar kietus“, – aiškina R. Gudaitė.


Buitinės technikos ekspertas, UAB „ACC Distribution“ pardavimo vadovas Lietuvoje Dainius Jaudegis pataria didžiausią dėmesį renkantis dulkių siurblį skirti visgi dulkių pralaidumui. Pasak jo, mažai naudos, jeigu namus išsiurbiate, o dulkių siurblys dalį dulkių vėl išmeta atgal. Specialistas rekomenduoja rinktis tokį siurblį, kuris pagal dulkių išleidimo rodiklį priklauso A klasei.


D. Jaudegis siūlo įsigyti ir nešiojamųjų, rankinių, siurblių – jie ypač patogūs norint ką nors greitai susiurbti. Juk dažnai tikrai tingisi traukti laidinį dulkių siurblį dėl šaukšto pabirusių miltų virtuvėje ar kelių trupinių ant sofos. Jei norite, kad prietaisas stipriai siurbtų net ir 90 proc. užpildytas dulkėmis, rekomenduojama rinktis cikloninį dulkių siurblį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)