Nepilnamečiams įsidarbinti vasarą trukdo ne tik paklausos, bet ir motyvacijos trūkumas

Nepilnamečiams įsidarbinti vasarą trukdo ne tik paklausos, bet ir motyvacijos trūkumas


Užimtumo tarnybos specialistai pastebi, kad sėkmingam nepilnamečių įsitraukimui į darbo rinką trukdo kompleksinės problemos. Jauniausiems trūksta žinių, sąmoningumo ir motyvacijos. Darbdaviams – informacijos apie jaunuolių įdarbinimą.


Vilniaus regioninio karjeros centro veiklinimo koordinatorė Rita Gecevičienė neslepia, kad tiek moksleiviai, tiek darbdaviai būna aktyviausi, kai tereikia palikti savo kontaktus. Bet vos prasideda realios kalbos apie darbą – įmonės pritrūksta laisvų darbo vietų, o nepilnamečiai negali išsirinkti ir iš kelių darbo pasiūlymų.


„Dažniausiai girdime, kad mokiniai vasarą norėtų dirbti bet ką, bet pasiūlymų dirbti pas ūkininkus uogų skynėjais ar valytojais jie atsisako. Vieniems kelionė iki darbo vietos atrodo per ilga, netinka vyresnio amžiaus kolektyvas ar kyla baimė dirbti su pinigais. Didelė dalis jaunuolių net nesuvokia, kas yra darbas ir atsakomybė“, – sakė R.Gecevičienė.


Užimtumo tarnyba nurodo, kad šiais metais Vilniaus miesto savivaldybė darbdaviams, įdarbinusiems mokinius vasarą, pasiūlė 400 eurų kompensaciją. Ši finansinė paskata sudomino net ir anksčiau laisvų vietų neturėjusius darbdavius, buvo pasirašyta 30 sutarčių. Tiesa, 7 jaunuoliai prisipažino, kad net neperskaitė dokumentų, ant kurių pasirašė.

REKLAMA


Palangoje ir kituose pajūrio kurortiniuose miestuose situacija palyginti yra geresnė. Birželio pradžioje Klaipėdoje buvo organizuotas renginys moksleiviams ir darbdaviams.


Visgi, anot Klaipėdos regioninio karjeros centro veiklinimo koordinatorės Anos Kuzminovos, šiame renginyje darbdaviai darbą siūlė tik 16–18 metų jaunuoliams: „Dėl baimių, nežinojimo, o gal nenoro sužinoti jauniausiems renginio dalyviams darbo pasiūlymų neatsirado. Tačiau jie galėjo konsultuotis su Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) bei Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovais.“


Pajūryje nepilnamečiai dirba ledų pardavėjais, drabužių parduotuvių konsultantais, padavėjais, padavėjų padėjėjais, kambarinėmis, valytojais, vaikų stovyklų padėjėjais. Palangoje „Circle K“ degalinių tinklas siūlo ne tik įprastą darbo užmokestį, bet ir priedus, taip tikėdamiesi išlaikyti jaunus darbuotojus ir mokslo metų metu, rašoma pranešime.

REKLAMA


Užimtumo tarnybos specialistai įsitikinę: pirmiausia reikia paruošti mokinius darbui, o darbdavius supažindinti su teisiniu nepilnamečių įdarbinimo reglamentavimu. Svarbu ir tai, kad profesinis orientavimas – ne tik asmenybės testai, konsultacijos, ateities profesijų pažinimas, bet ir susipažinimas su darbu. 


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)