Šią savaitę bus skelbiamas 2023 m. šauktinių sąrašas: kvietimą tarnauti gaus 3,8 tūkst. jaunuolių

Šią savaitę bus skelbiamas 2023 m. šauktinių sąrašas: kvietimą tarnauti gaus 3,8 tūkst. jaunuolių


Šią savaitę Krašto apsaugos ministerija (KAM) ketina paskelbti šių metų šauktinių sąrašą. Iš viso į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3,8 tūkst. karo jaunuolių.


Praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atkreipė dėmesį, kad, nepaisant to, jog tarnybą turės atlikti apie 3,8 tūkst. jaunuolių, šauktinių sąrašuose bus sugeneruota per 32 tūkst. pavardžių, kadangi dėl įvairių aplinkybių ne visi jaunuoliai gali atlikti į privalomą karo tarnybą.


„Seimas yra nustatęs ribas, kokį skaičių pagal savo galimybes ir poreikius galima pakviesti į Lietuvos kariuomenę. Dabar jis kilsteltas iki 4,4 tūkst. Planuojame pakviesti vidurkį – 3828, bet pačiame sąraše planuojama, kad bus sugeneruota maždaug 32 tūkst. pavardžių“, – žurnalistams sakė A. Anušauskas.


Kiekvienais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pašaukiama nuo 3000 iki 4000 karo prievolininkų. Dar 210 aukštųjų mokyklų studentų ar absolventų privalomąją pradinę karo tarnybą gali atlikti dalyvaudami Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose.

REKLAMA


Pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama vasario pabaigoje – Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.


Į karo prievolininkų sąrašą patenka visi konstitucinę pareigą turintys atlikti jaunuoliai – net ir tie, kurie dar anksčiau pateikė prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Tačiau pastarieji turės galimybę pasirinkti tarnybos laiką ir vietą, pretenduoti į didesnes kaupiamąsias išmokas.


Studijuojantieji šalies aukštosiose mokyklose į sąrašą nebus traukiami, tačiau norintieji atlikti tarnybą turi teisę stabdyti studijas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos laikotarpiui arba studijuoti ir per tris metus baigti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ar tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose.


Nepatekusieji į karo prievolininkų sąrašą dėl studijų ir per jas neatlikę karo tarnybos jaunuoliai gali būti šaukiami dar vienerius metus po studijų baigimo iki 26 m. amžiaus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)