A. Anušauskas: „Zapad“ pratybas šiuo metu reikėtų vertinti ne kaip grėsmę, bet kaip įtampą regione

A. Anušauskas: „Zapad“ pratybas šiuo metu reikėtų vertinti ne kaip grėsmę, bet kaip įtampą regione


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina, kad rugsėjį vyksiančių Baltarusijos ir Rusijos karinių pratybų „Zapad 2021“ metu gali pasitaikyti tam tikrų provokacijų, tačiau pačias pratybas, ministro teigimu, vertinti kaip grėsmę būtų per anksti.


„Karinis vertinimas yra šiek tiek kitoks. Kai kariškiai žiūri į priešininko potencialą arba keliamas grėsmes, įvertina daugybę faktorių. T. y. norint sukelti realią karinę grėsmę mūsų regionui, gal daug proto nereikia, tačiau reikia galimybės. Reikia dalinių, reikia logistikos, amunicijos. Daugybės dalykų, kurie keltų realaus karinio konflikto rizikas“, – sako A. Anušauskas.


Kol tokių realios grėsmės galimybių nėra, „Zapad“ pratybas, ministro manymu, derėtų vertinti kaip įtampą regione.


„Kol to nėra šalia mūsų pasienio, tol mes tai vertiname kaip tam tikrą įtampą regione, kurią sukelia tokios didelės pratybos, kurių apimtis visada išeina gerokai už regiono ribų. Mūsų partneriai visada vertina ne tik tai, kas vyksta čia, Lietuvoje, regione, bet daugiau žiūri strategiškai, nuo Šiaurės iki Pietų“, – aiškino politikas.

REKLAMA


Pasak A. Anušausko, tiek Lietuvos kariai tiek sąjungininkai stebi, kas vyksta kaimynystėje, tačiau tuo pačiu jis pabrėžia, kad Lietuva su galimomis provokacijomis pasienyje susidorotų ir be sąjungininkų pagalbos.


„Mes negalime neigti, kad gali atsirasti kokia nors provokacija pasienyje, kad gali būti netgi ir kokia nors ginkluota provokacija. Bet tai iš esmės vis tiek nekeistų situacijos. Su tokiomis provokacijomis Lietuva turi pakankamai resursų ir galimybių dorotis pati. Jeigu reikėtų mūsų sąjungininkų, be abejo, mes juos pakviestume, bet tikrai Lietuvos valstybėje ginkluotosios pajėgos su tokiomis provokacijomis susidorotų labai paprastai“, – tvirtino ministras, kartu paskatindamas išlikti ramiems.


„Sugrėsminti tos situacijos, kol ji tokia dar nevirtusi, galima pasiekti visai ne tuos tikslus, kurių tikiesi pasiekti“, – sakė A. Anušauskas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>