J. Šiugždinienė: savivaldybės spręs, kada ir kaip sugrąžinti 5–11 klasių mokinius į mokyklas

J. Šiugždinienė: savivaldybės spręs, kada ir kaip sugrąžinti 5–11 klasių mokinius į mokyklas


Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pabrėžia, kad, Vyriausybei priėmus sprendimą leisti į mokyklas sugrįžti 5–11 klasių mokiniams, galutinius sprendimus priims savivaldybės. Ministrės teigimu, savivaldybės galės apsispręsti, kaip ir kada sugrąžinti mokinius į ugdymo įstaigas, dalis pamokų galės būti organizuojamos atvirose erdvėse.


„Negalime šios didelės masės vaikų paleisti neužtikrinant saugaus grįžimo, tai yra neužtikrinant testavimo“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje trečiadienį sakė J. Šiugždinienė.


Ministrė teigė, kad visgi ministerijai pavyko surasti sprendimus, kurie padidintų savivaldybių galimybes užtikrinti testavimą. Ji atkreipė dėmesį, kad su testavimo problema ypač susiduria didesnieji šalies miestai.


„Jei mažesni miesteliai gali lengviau susitvarkyti, tai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje tiesiog trūksta žmogiškųjų išteklių, nes vyksta vakcinacijos procesas labai aktyvus ir trūksta laboratorijų, testavimo pajėgumų, ir jiems būtų sunku, jeigu mes vienu kartu išleistume 5–11 klases“, – paaiškino ji.

REKLAMA


„Todėl yra supaprastinta kaupinių sistema, nereikia namų ūkių testuoti. Antras dalykas, patvirtintas dar vienas metodas – greitųjų antigenų testavimas. (...) Tam nereikalingas sveikatos specialistas, ir tiesiog administracija užtikrina fiksavimą testo rezultatų“, – sakė ministrė.


J. Šiugždinienė akcentavo, kad, nustačius teigiamą testo rezultatą, „informuojami vaiko tėvai ir NVSC, atliekamas PGR testas ligai nustatyti“.


Ministrė taip pat atkreipė dėmesį, kad galutinį sprendimą dėl 5–11 klasių mokinių sugrįžimo į mokyklas priims pačios savivaldybės.


„Savivaldybės pačios priims sprendimą, kaip ir nuo kada jos išleidžia 5–11 klases. Mes teikiame rekomendacijas. Tai mišrus būdas. Rekomendacija yra išleisti dviem srautais, mano įsakymu, ir vykdyti ugdymą šachmatiniu principu“, – teigė ministrė.


Ministrė taip pat pabrėžė, kad savivaldybėms siūloma dalį ugdymo organizuoti atvirose erdvėse.


„Siūlome sudaryti galimybę vykdyti dalį ugdymo proceso projektiniu principu lauke, nereikalaujant testavimo, o tiesiog užtikrinant saugumą. Tai taip pat sudarys galimybes, ypač Vilniuje, projektiniu principu tam tikras pamokas organizuoti lauke“, – sakė J. Šiugždinienė.

REKLAMA


Vyriausybės sprendimu abiturientai į mokyklas sugrįš gegužės 3 d. Tuo metu dėl 5–11 klasių mokinių grįžimo į mokyklas algoritmo Ministrų Kabinetas sprendimą priims trečiadienį.

Ministrė: nuo COVID-19 vakcinuota apie 70 proc. šalies mokytojų ir apie 60 proc. abiturientų


Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, kad šiuo metu pirmąja vakcinos doze nuo COVID-19 yra paskiepyta jau maždaug 70 proc. visų šalies mokytojų ir apie 60 proc. abiturientų. Ministrė taip pat akcentuoja, kad vakcinuotų pedagogų skaičiai ir toliau auga.


„Apie 83 tūkst. švietimo srities darbuotojų šiuo metu yra paskiepyta, mokytojų yra vidutiniškai maždaug 70 proc. Tai tikrai nemaži skaičiai. Kadangi jie patenka į tų profesijų, kurioms būtinas profilaktinis testavimas, tai jiems testavimas vykdomas kiekvieną savaitę“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje trečiadienį teigė J. Šiugždinienė.


Vis tik ministrė atkreipė dėmesį, kad galimai šie skaičiai jau yra pasikeitę, nes pedagogų vakcinacija, jos teigimu, vyksta labai sparčiai.


„Skaičiai šiandieną tikrai yra nemaži ir jie auga, nes vis dar yra skiepijama. Ir manau, kad jie augs“, – sakė ministrė.


J. Šiugždinienė taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu savivaldybės mokytojus vakcinuoja jau antra skiepo doze. Jos teigimu, tiems mokytojams, kurie yra paskiepyti „AstraZeneca“ gamintojo vakcina, yra sudaryta galimybė antrąjį skiepą gauti anksčiau nei po 12 savaičių. Vis tik ministrė pripažino, kad skirtingose šalies savivaldybėse mokytojų vakcinavimo apimtys žymiai skiriasi.


Ministrė posėdžio metu taip pat informavo, kad nuo COVID-19 yra paskiepyta apie 60 proc. abiturientų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)