I. Šimonytė apie atstovavimą EVT: ES sprendžiami reikalai dažniausiai nėra susiję su užsienio politika

I. Šimonytė apie atstovavimą EVT: ES sprendžiami reikalai dažniausiai nėra susiję su užsienio politika


Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad, nors pati mano, jog atstovauti Europos Vadovų Taryboje (EVT) kai kuriais klausimais logiškiau būtų Vyriausybės vadovui, o ne prezidentui, šiuo metu, tikina politikė, jos pagrindinis rūpestis yra vakcinavimo klausimai.  


Žurnalistams komentuodama trintis tarp valdančiųjų ir Prezidentūros keliantį atstovavimo EVT klausimą, I. Šimonytė pažymėjo, kad EVT dažnai tik mažąją darbotvarkės dalį sudaro užsienio politikos klausimai, kurie priklauso prezidento prerogatyvai.


„Dar kartą noriu pakartoti, kad tai neretą kartą yra mažesnioji darbotvarkės dalis. Dabar neformaliame susitikime Portugalijoje bus svarstomas ES socialinis ramstis, kuris yra labai mažai susijęs su užsienio politika ir yra susijęs su vidaus politika“, –Trakuose žurnalistams sakė premjerė.


Apskritai, akcentavo I. Šimonytė, jos požiūriu ES klausimai didžiąja dalimi nėra užsienio politikos, už kurią atsakinga Prezidentūra, reikalai.


„ES, mano nuomone, nėra užsienio reikalai. ES yra užsienio reikalai tiek, kiek kalbama apie mūsų santykius su trečiosiomis šalimis, mūsų, kaip Bendrijos, santykius su trečiosiomis šalimis. Bet šiuo metu man svarbiausias klausimas – pasiekti, kad kuo daugiau žmonių būtų vakcinuota per kuo trumpesnį laiką“, – teigė I. Šimonytė.

REKLAMA


Pastaruosius kelis mėnesius daugiausiai konservatorių keltas klausimas, kad reikėtų atsisakyti susiklosčiusios praktikos, kai Lietuvai EVT atstovauja tik šalies vadovas, sukėlė nemažas trintis su Gitanu Nausėda. Valdančiųjų atstovai ne kartą išsakė nuomonę, kad kur kas efektyviau būtų, jei Lietuvos pozicijoms EVT atstovautų Vyriausybės vadovas.


Premjerė I. Šimonytė yra anksčiau sakiusi, kad, atsižvelgiant į posėdžių turinį, Vyriausybės vadovas ir prezidentas Lietuvai EVT galėtų atstovauti pakaitomis. Tačiau G. Nausėda yra kelis kartus pareiškęs nematąs jokio reikalo keisti esamos praktikos. Pasak prezidento, netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai tuo metu Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)