I. Šimonytė: visiškai uždaryti valstybės sienas yra nerealu

I. Šimonytė: visiškai uždaryti valstybės sienas yra nerealu


Daliai gyventojų piktinantis, kad ribojant judėjimą tarp savivaldybių valstybės viduje lietuviai gali gana laisvai keliauti į užsienį, premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad dėl nedidelio keliaujančiųjų tarp valstybių judėjimo galima užtikrinti sklandžią kontrolę. Ji taip pat pabrėžia, kad tikėtis, jog uždarius sienas šalis taptų apsaugota nuo kitose valstybėse plintančių koronaviruso mutacijų yra naivu.


„Manau, kad nėra pagrindo užsidaryti visiškai, juolab kad daugelis šalių to ir nedaro. (...) Tikrai dabar susisiekimas Lietuvoje yra smarkiai apmažėjęs, ir tiek žmonių, kiek atvyksta ir išvyksta iš šalies, tikrai galima administraciniais metodais kontroliuoti. Klausimas, ar žmonėms tikrai būtina judėti įvertinus riziką. Bet įsivaizduoti, kad šalis gali būti visiškai uždara nuo kažkokių mutacijų ar įvykių kitose šalyse yra gana naivu“, – „Žinių radijui“ sakė ji.


Anot I. Šimonytės, visiškas valstybės sienų uždarymas apskritai nėra realus.


„Kai yra išorės sienos, tranzitas, susisiekimas, žmonės, kurie vyksta darbo reikalais, tarkime, įsivežti prekių į Lenkiją arba Latviją, kurie dirba tose šalyse kiekvieną dieną, nors gyvena Lietuvoje ir atvirkščiai. Visiškas sienų uždarymas dabartinėje situacijoje yra tiesiog nerealistiškas“, – tikino ji.

REKLAMA


Premjerė pateikė Vokietijos pavyzdį, kurioje nuostata, kad atvykstantiems į šalį konkrečių šalių piliečiams iš būtina pateikti neigiamą COVID-19 testą, pradėta taikyti ir vežėjams.


„Užtenka vežėjams nenumatyti kokios išimties, tada jau ir tiekimo problemų gali kilti, ir epidemiologiškai problemą turbūt ant pasienio sukurti papildomą, tik tiek kad kitoje šalyje“, – pažymėjo ji.


Nuo ketvirtadienio įsigaliojo Vyriausybės nutarimas atlaisvinti judėjimo ribojimą tarp konkrečių žiedinių savivaldybių.


Leidžiamas asmenų judėjimas tarp žiedinių savivaldybių, kai asmenys, gyvenantys besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, juda tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių.


Judėjimo tarp savivaldybių ribojimas galioja iki kovo 15 dienos.


Prezidentūra nesutinka su I. Šimonytės siūlymu dėl EVT: diskusijos turinys yra neadekvatus


Prezidentūra nepritaria premjerės Ingridos Šimonytės trečiadienį išsakytai pozicijai, kad prezidentas ir Vyriausybės vadovas galėtų atstovauti Europos Vadovų Taryboje (EVT) pakaitomis. Pasak šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, prezidentas Gitanas Nausėda nesutinka keisti nusistovėjusios atstovavimo EVT sistemos. Maža to, akcentuoja patarėja, pastaruoju metu vis dažniau keliamas klausimas, ar premjerei nereikėtų iš prezidento perimti atstovavimo EVT funkcijų, yra primestas ir tiesiog neadekvatus pandemijos sukeltos krizės sąlygomis.

REKLAMA


„Prezidentas remiasi Konstitucijos jam suteiktomis galiomis atstovauti valstybei. Ar galėtų vadovai daryti tai pakaitomis? Lietuva turbūt būtų vienintelė šalis, kuri tai daro Europos Sąjungoje. Tai labai keistai atrodytų kitų šalių akyse“, – LRT Radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė.


„Nepritarėme tam nuo pat pradžių ir nemanome, kad šią sistemą, kuri yra nusistovėjusi jau 12 metų, dabar reikėtų pakeisti dėl kažkokių priežasčių“, – pažymėjo patarėja.


A. Skaisgirytė neslėpė apskritai nelabai suprantanti, kodėl atstovavimo EVT klausimas pastaruoju metu yra intensyviai keliamas. Jos manymu, diskusija dėl Lietuvos vadovų atstovavimo EVT yra primesta, o jos turinys – įvertinus COVID-19 sukeltų problemų spektrą – neadekvatus.


„Mums nelabai yra suprantama, kodėl ši diskusija kilo. Yra toks nusiteikimas lyg diskusiją būtų kažkas primetęs. Tuo metu, kai šalis dorojasi su pandemija, kai yra labai svarbių spręstinų klausimų: vakcinacija, ekonominis atsigavimas, išėjimas iš pandeminio sąstingio, yra ir žmonių psichologinė sveikata, išaugęs nedarbas. Vietoje to, kad susitelktume ir spręstume šiuos tikrai visiems rūpimus klausimus, yra primetama diskusija, kas vyks į Briuselį. Kartais diskusijos turinys atrodo neadekvačiai“, – apibendrino A. Skaisgirytė.


I. Šimonytė trečiadienį teigė su prezidentu pirmadienį aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis. Tačiau, akcentavo premjerė, nėra aišku, ar su tuo sutiks ir prezidentas.


Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažas diskusijas tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esami klausimai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)