E. Gentvilas: frakcijoms teikiant atskirus siūlymus dėl Konstitucijos – tiesioginių merų rinkimų neišsaugosime

E. Gentvilas: frakcijoms teikiant atskirus siūlymus dėl Konstitucijos – tiesioginių merų rinkimų neišsaugosime


Liberalų sąjūdžio (LRLS) Seimo frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas įspėjo kitų frakcijų atstovus, kad Seime būtinas susitelkimas norint išsaugoti tiesioginių merų rinkimų tvarką. Liberalo nuomone, kiekvienai frakcijai siekiant pateikti savo atskirus pataisų siūlymus ir nebandant susikalbėti – būtino Konstitucijos pakeitimo pasiekti nepavyktų.


„Matau pavojų, kad jeigu kiekviena frakcija susigalvos ir pradės registruoti savo Konstitucijos pataisų variantus, mes turėsime chaosą (...) Mes jau girdėjome, kad pirmadienį Ramūnas Karbauskis sakė, kad jo frakcija registruos savo Konstitucijos projekto variantą. Kolegos, mes neturime tokios prabangos turėti penkis ar šešis variantus ir žiūrėti, kaip tada susitarti. Susitarkime iš karto ir registruokime bendrą, nes reikia 94 balsų Seime“,– tvirtino E. Gentvilas.


Nepaisant to, kad LRLS frakcijos seniūnas palaiko tiesioginių merų rinkimų tvarką, jis mano, kad Konstitucinio Teismo sprendimas pripažinti šiuo metu galiojančią savivaldybių vadovų rinkimo tvarką kaip prieštaraujančią pagrindiniam šalies įstatymui – buvo teisingas.

REKLAMA


„Man patrauklesnis tiesiogiai žmonių renkamo mero variantas, kurio man neteko patirti, nes jau buvau kitose platumose. Visų pirma reikėtų pagirti Konstitucinio Teismo sprendimą. Jis atspindėjo tą netiesą, kuri buvo užfiksuota 2014 metas įstatyme dėl tiesioginių merų rinkimų, kuris buvo nesubalansuotas konstituciškai“,– LRT radijui trečiadienį sakė E. Gentvilas.  


Tiesioginei merų rinkimų tvarkai pritaria ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų Seimo frakcijos narys, buvęs Radviliškio meras Antanas Čepanonis, manąs, kad anksčiau galiojusi merų rinkimų tvarka, kai juos rinkdavo būtent savivaldybės tarybos, galėjusios kartu ir atšaukti paskirtus merus – skatindavo nestabilumą savivaldybėje.


„Ar tai gerai savivaldai, ar tai gerai rajonui? (tvarka, kai merus rinkdavo tarybos – ELTA) Abejoju. Todėl, kad 4 metams atėjęs žmonių pasitikėjimą turintis vadovas, net jeigu politinė dauguma susiformuoja kita, bet tai netrukdo merui įgyvendinti savo užbrėžtų tikslų rajonui, savo žmonėms. Ir manau, tai duoda stabilumą, kad vadovai nekeičiami kaip kojinės, kaip kad būdavo Raseinių rajone, kur per vieną kadenciją būdavo 4–5 merai keičiami“,– kalbėjo A. Čepanonis.

REKLAMA


Konstitucinis Teismas pirmadienį paskelbė, jog tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui. Dėl šio klausimo į KT kreipėsi 46 praėjusios kadencijos parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, taip pat kreipimąsi pasirašė keli liberalai, „darbiečiai“, buvę „tvarkiečiai“.


„Vietos savivaldos įstatymo 3 straipsnio 3 dalies 1 punktas tiek, kiek jame nustatyta, kad savivaldybės tarybai vadovauja vienmandatėje rinkimų apygardoje tiesiogiai išrinktas savivaldybės tarybos narys – savivaldybės meras ir kad meras yra savivaldybės vadovas, vykdantis šiame ir kituose įstatymuose nustatytus įgaliojimus, prieštarauja Konstitucijai“, – skelbia Konstitucinis Teismas.


Šis nutarimas įsigalios 2023 m. gegužės 3 d., o tai reiškia, kad šiuo metu pareigas einantys merai galės vykdyti savo įgaliojimus iki kadencijos pabaigos.


Savivaldybių merai tiesiogiai buvo išrinkti du kartus. Iki 2015 metų, kai nuspręsta įvesti tiesioginius merų rinkimus, savivaldybių vadovus rinkdavo pačios tarybos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>