Ribojimai tarp savivaldybių panaikinti, bet A. Dulkys perspėja: artimiausiu metu visa Lietuva gali tapti „juodos zonos“ teritorija

Ribojimai tarp savivaldybių panaikinti, bet A. Dulkys perspėja: artimiausiu metu visa Lietuva gali tapti „juodos zonos“ teritorija


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys neatmeta galimybės, kad artimiausiu metu visa Lietuva gali tapti „juodosios zonos“ teritorija. Ministro teigimu, blogėjanti epidemiologinė situacija matoma ne tik Vilniaus mieste, pesimistinės prognozės gresia ir Kauno miestui.


„Situacija nėra gerėjanti, atvejų skaičius stabiliai auga, teigiamų tyrimų procentas išlieka stabiliai aukštas, beveik 12 procentų“, – antradienį po neformalaus Vyriausybės pasitarimo kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.


Pastarąją savaitę ženkliai išaugęs hospitalizuotų žmonių skaičius Vilniaus mieste bei blogėjanti situacija kituose miestuose, ministro teigimu, kelia prielaidą, kad artimiausiu metu visa Lietuva galimai nusidažys juoda spalva.


„Vertinant tendencijas, per 7-10 dienų jau turėsime “juodojoje zonoje” visą Lietuvą”, - prognozavo A. Dulkys.


„Vėl turime keturženklį skaičių, vėl beveik 1000 hospitalizuotų asmenų, sunkiausia situacija yra Vilniuje, per savaitę pakilo beveik 30 procentų hospitalizuotų žmonių skaičius. Kaune situacija taip pat pradėjo blogėti“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA


A. Dulkio teigimu, net 40 procentų fiksuojamų viruso atvejų yra tarpsimtomiai ir tai yra rimtas rodiklis, kad reikia testuotis.


„Nerimą kelia tai, kad teigiamų atvejų tarpsimtominių pacientų yra apie 40 procentų. Tai reiškia, kad koronavirusas pradeda dominuoti tarp simptomus jaučiančių asmenų. Tai yra labai rimtas signalas, taigi reikia visiems testuotis, tai yra vienas iš viruso plitimo mažinimo būdų“, – sakė A. Dulkys.


Vyriausybė priėmė sprendimą nebetęsti judėjimo tarp savivaldybių ribojimo


Vyriausybė nusprendė nebetęsti judėjimo tarp savivaldybių ribojimo, antradienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.


„Nuo vidurnakčio, balandžio 7 dienos 00.00 valandos, atveriamas judėjimas tarp visų savivaldybių. Šis ribojimas buvo grąžintas ribotam laikui, per Velykas“, – spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.


„Vyriausybė priėmė sprendimą šio ribojimo nebetęsti ir naudoti priemones, kurios yra susijusios su vakcinavimu, testavimu ir pačios visuomenės palaikymu“, – pridūrė sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA


Pasak A. Dulkio, ši priemonė jau yra „išsėmusi savo galimybes.“


„Pagal tai, kaip matome, kad didžioji dalis užsikrėtimų yra arba iš ugdymo srities, arba yra gamybinėse įmonėse ir pagrindinė dalis, žinoma, keliauja iš vieno namų ūkio taisyklės nesilaikymo, asmeninio bendravimo, kaukių nedėvėjimo ir dalijimosi virusu, manome, kad šita priemonė baigė savo darbą“, – sakė A. Dulkys.


„Ribojimo judėjimai nutraukiami apskritai, jau nepaisant, kokia situacija yra atskiroje savivaldybėje“, – nurodė ministras.


Jis nurodė, kad Vyriausybė visas pajėgas skirs testavimui, vakcinavimui ir kvietimui visuomenei laikytis saugumo priemonių.


Praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje patvirtinti 686 nauji koronaviruso atvejai, mirė 6 žmonės. Naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, šiuo metu siekia 382,3 atvejo.


Šiuo metu karantino režimas yra pratęstas iki balandžio 30 dienos imtinai.


A. Dulkys: siekiant mažinti skiepų likučius, pradėsime skiepyti didelius kolektyvus


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad siekiant mažinti susikaupusius „Vaxzevria“ skiepų likučius, dar šią savaitę bus spartinamas vakcinacijos procesas, įtraukiant didelius asmenų kolektyvus.


„Nutarėme plėsti galimybes spartinti vakcinaciją ir šią savaitę įjungsime paralelinį greitį – išnaudojant „AstraZeneca“ likučius, pradėsime vakcinuoti ir didelius kolektyvus, dideles grupes, kurios tai pat yra prioritetinės, tačiau sąraše šiek tiek žemiau“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė ministras.



Pasak A. Dulkio, šiuo metu Lietuvoje yra apie 60 tūkst. nesunaudotų pavadinimą iš „AstraZeneca“ į  „Vaxzevria“ pakeitusių skiepų dozių. Taip pat likę beveik 9 tūkst. „Moderna“ skiepų bei mažiau nei 5 tūkst. „Pfizer“ vakcinų.


„Tikimės, kad galimybė vakcinuoti organizuotas dideles grupes paspartins vakcinų sunaudojimą. Taip pat labai svarbu, kad didintume ir testavimo apimtis“, – sakė A. Dulkys.


Be to, ministras informavo, kad į pagalbą skiepijant žmones artimiausiu metu galės įsitraukti aukštųjų mokyklų studentai.


„Dabar matome, kad tiek vakcinavimo centruose, tiek mobiliuose tyrimų punktuose kartais neužtenka pačių dirbančiųjų. Tad padarėme tam tikrus pakeitimus ir jau šią savaitę savivaldybės galės pasitelkti slaugytojų padėjėjais dirbančius aukštųjų mokyklų studentus, besimokančius slaugos ir medicinos studijų programose“, – sakė jis.


A. Dulkys: tiek šią, tiek kitą savaitę bus svarstomos priemonės dėl prekybos, sporto, kultūros


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad Vyriausybė tiek šią, tiek kitą savaitę svarstys karantino priemonių pokyčius, susijusius su prekybos, sporto, kultūros sritimis.


„Dėl būsimų pokyčių – tiek šią savaitę Vyriausybės posėdyje, tiek kitą savaitę bus svarstomos priemonės. Kur, kokią dieną ką mes nuspręsime, dabar vyksta tiek darbo pasitarimai, tiek rytoj vyks Vyriausybės pasitarimai. Žiūrėsime, su kokia priemone esame labiausiai pažengę ir tuos sprendimus priimsime. Jie yra susiję tiek su prekybos sritimi, tiek su sporto, laisvalaikio sritimi, tiek su kultūros sritimi“, – spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.


Ministras šiuo metu negali dar negali nurodyti šių pokyčių eiliškumo.


„Matyt, mintis būtų, kad visų pirma pokyčiai paliestų ten, kur veikla yra atvirose erdvėse“, – sakė ministras.

REKLAMA


Tuo metu klausimas dėl imuniteto sertifikato, anot ministro, yra ant darbo stalo.


„Būsimi Vyriausybės sprendiniai bus susiję tiek su papildomomis apsaugos priemonėmis, operacijų vadovo sprendiniais, tiek žaliuoju pasu ar imuniteto sertifikatu. Apie tai yra diskutuojama, žiūrimos techninės galimybės ir IT sprendiniai“, – sakė A. Dulkys.


Šiuo metu gali veikti atskirą įėjimą iš lauko turinčios parduotuvės, kirpyklos ir grožio salonai, muziejai ir galerijos. Vis dar išlieka apribota kavinių, restoranų, sporto klubų, renginių veikla.


A. Dulkys: pareigūnų intesyvesnė vakcinacija nuo COVID-19 prasidės šią savaitę


Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paaiškino, kad visus švietimo sistemos darbuotojus skiepyti nuo COVID-19 anksčiau už policijos pareigūnus buvo nuspręsta tada, kai atvejų skaičius šalyje mažėjo ir buvo tikimasi šiek tiek sparčiau į kontaktinį ugdymą grąžinti visą švietimo sistemą. Ministras taip pat tikina, kad policijos pareigūnų spartesnė vakcinacija turėtų prasidėti dar šią savaitę.


„Tuo metu, kai skaičiai, tendencijos susirgimų mažėjo, Vyriausybė turėjo planą pagal galimybes sugrąžinti visą švietimo sistemą į įprastas vėžes, todėl buvo papildyti prioritetai būtent švietimo sistema visa in corpore tam, kad ji galėtų visa sugrįžti“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.


Ministras pripažino, kad šį pirminį planą įgyvendinti sutrukdė vėl pradėję didėti koronaviruso susirgimų skaičiai.


„Ir aš asmeniškai manau, kad švietimas turėjo būti prioritetas, nes jis liečia mūsų vaikus, mūsų ateitį. O mes visi: tarnautojai, pareigūnai neužmirškime, kad už mūsų dar yra keli milijonai žmonių, kurie taip pat laukia vakcinos“, – sakė A. Dulkys.


„O toliau ir yra ta didžioji grupė įvairių pareigūnų, kurių funkcijos yra kontaktinės ir kurios yra susijusios ne su mirtingumu, o su pačia viruso sklaida. Matant vakcinų likučius ir eisime į šias grupes su organizuotu kolektyvų skiepijimu“, – taip pat akcentavo jis.

REKLAMA


A. Dulkio teigimu, pareigūnų intensyvesnė vakcinacija turėtų prasidėti jau šią savaitę.


Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pastarąją savaitę kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) dėl pareigūnų skiepijimo prioriteto tvarka.


Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiose statutinėse tarnybose yra apie 7900 pareigūnų, atliekančių savo funkcijas kontaktiniu būdu. Jų vakcinavimas, pasak ministrės A. Bilotaitės, yra tiesiog gyvybiškai svarbus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>