Valdantieji tikina dėl karantino švelninimo – tam tikros paslaugos galės būti teikiamos nuo ateinančio pirmadienio

Valdantieji tikina dėl karantino švelninimo – tam tikros paslaugos galės būti teikiamos nuo ateinančio pirmadienio


Premjerė Ingrida Šimonytė sako galinti patikinti, kad nuo ateinančio pirmadienio Vyriausybė leis pradėti veiklą nustatytus saugumo reikalavimus atitinkančioms prekybos vietoms, grožio salonams bei lauko treniruotėms. Ji taip pat priduria, kad teiginiai, jog Vyriausybė žadėjo priimti panašius sprendimus dar praėjusią savaitę, buvo klaidinga interpretacija.


„Praėjusią savaitę gal buvo tam tikra misinterpretacija, todėl, kad praėjusią savaitę tikrai buvo ketinama patvirtinti tik patį planą, bet ne sprendimus dėl konkrečių veiklų atlaisvinimo. (...) Tikrai įsipareigojimų dėl to, kad bus leista dirbti ypatingai praėjusią savaitę, taip pat ir šią savaitę, Vyriausybės vardu nelabai kas galėjo dalinti“, – LRT radijui sakė premjerė.


I. Šimonytė patvirtino, kad nuo kitos savaitės bus atidaromos žadėtosios individualaus kontakto paslaugos ir veiklos.


„Dabar mes turime sutarimą, vakar priimtą sprendimą, kad planas, kuris rytoj bus galutinai baigtas tvirtinti, (...) be kita ko, numato ir sprendimą, kuris bus priimtas rytoj. Todėl galiu sakyti su absoliučiu patikimumu: (...) tos paslaugos, kurios daugiausiai viešumoje buvo eskaluojamos pastaruoju metu, tarkime, kirpyklos, manikiūro ar kitos panašios paslaugos, tikrai laikantis saugumo reikalavimų nuo ateinančio pirmadienio galės pradėti būti teikiamos“, – sakė ji.

REKLAMA


Anot premjerės, prieš pradėdami dirbti, atlaisvintų veiklų atstovai bus raginami pasidaryti COVID-19 testus mobiliuosiuose punktuose.



„Bus sudaryta galimybė tiems žmonėms, kurie pradės dirbti nuo pirmadienio, užsiregistruoti COVID-19 PGR testui savo savivaldybėje. Būtų labai gerai, jei žmonės, kurie nori būti absoliučiai saugūs dėl savo sveikatos būklės, tą testą padarytų ir ateitų dirbti absoliučiai žinodami, kad yra sveiki“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.


„Norėtume, kad tas testas būtų atliktas kaip įmanoma arčiau veiklos pradžios. Reiškia, kad kalbama apie šios savaitės antrą pusę“, – pridūrė ji.


I. Šimonytė teigė, kad, Vyriausybei nusprendus atlaisvinti minėtąsias veiklas, šiai tektų prisiimti atsakomybę pablogėjus epidemiologinei situacijai šalyje.


„Jei matytume, kad atvejų skaičius vėl didėja ir galėtume tą atvejų skaičių susieti su būtent šiuo veiklų atlaisvinimu, tuomet tai ir būtų ta situacija kai prisiimtume atsakomybę.


Stebėsime ją akylai, tiek bendrą dinamiką, tiek, tarkime, jei matysime, kad teigiamų testų didėja dėl kažkokių kontaktų paslaugų teikimo vietose ar prekybos vietose. Tuomet atitinkamai teks daryti išvadą, kad nepasiteisino šitas sprendimas“, – sakė ji.


Vyriausybė trečiadienį posėdyje spręs dėl prekybos veiklos, grožio paslaugų bei treniruočių lauke atlaisvinimo.


I. Šimonytė: grožio salonams ploto reikalavimas nebūtų taikomas, jeigu vienu metu bus vienas klientas


Vyriausybei trečiadienį ketinant priimti sprendimą dėl grožio salonų ir kirpyklų veiklos atnaujinimo, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad ploto reikalavimas nebūtų taikomas, jei grožio salone vienu metu būtų aptarnaujamas vienas klientas.

REKLAMA


„Kalba yra apie tai, kad 20 kv. metrų klientui arba vienu metu aptarnaujamas vienas klientas. Tas ploto reikalavimas nebūtų taikomas, jeigu mažesnėse patalpose aptarnaujamas vienas klientas, bet, jeigu vienu metu norima aptarnauti kelis klientus, pavyzdžiui, didesniuose salonuose, tuomet galiotų ploto normatyvas“, – LRT radijui antradienį sakė I. Šimonytė.


Jos teigimu, pavasarį švelninant karantiną galiojo tokia pati tvarka, tik buvo taikomas mažesnis ploto reikalavimas.


„Tokia pati tvarka galiojo ir pavasarį, kai buvo atlaisvinamas karantinas. Tada buvo taikomas šiek tiek mažesnis ploto reikalavimas, bet dabar ir situacija yra sudėtingesnė nei praėjusių metų balandį, todėl tas normatyvas yra didesnis, bet vienas žmogus kitam žmogui teikti paslaugą tikrai galės“, – teigė premjerė.


Vyriausybė pirmadienį pasitarime pritarė dėl prekybos veiklos, grožio paslaugų bei treniruočių lauke atlaisvinimo, tačiau tam dar turės būti pritarta Vyriausybės posėdyje.


Sugriežtintos karantino sąlygos Lietuvoje galioja nuo gruodžio 16 dienos. Jo metu neveikia dauguma parduotuvių, kavinės (išskyrus maistą išsinešti), viešbučiai, kirpyklos, kino teatrai, muziejai.  







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)