G.Nausėda: būtina reikšmingai padidinti vakcinų tiekimą ES šalims narėms

G.Nausėda: būtina reikšmingai padidinti vakcinų tiekimą ES šalims narėms


Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo nuotolinėje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje, skirtoje koordinuotam ES atsakui į pandemijos plitimą, sklandžiam vakcinavimo proceso ES užtikrinimui, skiepų sertifikato veikimo principams aptarti.


„Europos Komisijos siūlymas paskiepyti 70 proc. suaugusių ES piliečių, taip suformuojant kolektyvinį imunitetą kiekvienoje iš šalių narių, yra ambicingas. Kad jis būtų pasiektas, svarbu užtikrinti dviejų pagrindinių prielaidų įgyvendinimą: vakcinų tiekimo spartinimą ir deramą pasirengimą masiniam skiepijimui nacionaliniu lygiu“, - sakė G.Nausėda.


Prezidento teigimu, ES kolektyvinio imuniteto tikslas yra rimtas įsipareigojimas šalių narių piliečiams ir šį įsipareigojimą privalu pagrįsti realiais veiksmais.


G.Nausėda akcentavo, kad būtina reikšmingai padidinti vakcinų tiekimo apimtis į visas ES šalis. Taip pat svarbu užtikrinti vakcinų tiekimo proceso skaidrumą ir atvirumą. Tai galima įgyvendinti sudarius ilgalaikius vakcinų paskirstymo grafikus, ES institucijoms aktyviai įsitraukiant į visą vakcinos gamybos, pirkimo, logistikos pajėgumų didinimo procesą. Šį lūkestį Lietuvos prezidentas išreiškė ir prieš EVT sesiją oficialiu Baltijos valstybių lyderių laišku EVT ir Europos Komisijos Pirmininkams Charlesui Micheliui ir Ursulai von der Leyen.

REKLAMA


Lietuvos vadovas pabrėžė pastangų palengvinti vakcinos prieinamumą ES kaimynystės valstybėms svarbą ir pasisakė už ES specialų vakcinacijos pagalbos kaimyninėms šalims mechanizmo sukūrimą.


Sesijoje Lietuvos prezidentas pasinaudojo proga ir kreipėsi į ES institucijų vadovus bei šalių narių lyderius, pasmerkdamas Rusijos valdžios veiksmus, suimant ir įkalinant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną.


„Turime reaguoti aukščiausiu lygmeniu greitai ir ryžtingai. Rusijos Federacijos valdžios veiksmai neatitinka nei žmogaus teisių ir laisvių principų, nei demokratinių vertybių. Tokie veiksmai privalo sulaukti atsako. Pasiūliau pritaikyti ES visuotinį žmogaus teisių sankcijų režimą Rusijos valdžios atstovams, atsakingiems už neteisėtą A. Navalno įkalinimą“, - sakė G.Nausėda.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)