A. Mazuronis: situaciją Seime stabilizuoti gali V. Čmilytė-Nielsen ir S. Skvernelis

A. Mazuronis: situaciją Seime stabilizuoti gali V. Čmilytė-Nielsen ir S. Skvernelis


Opozicinei Darbo partijos frakcijai priklausantis Andrius Mazuronis sako nesuprantąs, kodėl Seimo mažumoje atsidūrę „valstiečiai“ nebando ieškoti kompromiso su dešiniųjų valdžia. Pasak politiko, kuriam suteiktas Seimo vicepirmininko postas, buvo pirmoji kibirkštis, įplieskusi aštrius nesutarimus tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir centro dešinės koalicijos, situaciją normalizuoti gali tik dvi politinės figūros – Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir darbą Vyriausybėje baigiantis Saulius Skvernlelis.


„Man visa ši situacija, nuoširdžiai pasakius, šiek tiek absurdiška ir vaikiška. Ji man primena vaikų stumdymąsi smėlio dėžėje, kai aplink didelis griaustinis ir audros – COVID-19 audros (...) O Seime vyksta ambicijų žaidimas, bandymas demonstruoti galios poziciją, nesuvokiant, kad tu jau atsidūrei ne pozicijoje, o opozicijoje“, –  „Žinių radijui“ teigė „darbiečiams“ priklausantis Seimo vicepirmininkas.


Mažiausią opozicinę frakciją Seime atstovaujančio politiko teigimu, „valstiečių“ lyderiai, panašu, niekaip nesusitaiko, kad iniciatyvą parlamente perėmė dar neseniai mažumoje sėdėję dešinieji. Pasak jo, siekiant savo tikslų, „valstiečiai“ negali pamiršti, jog tiesiog privalu siekti kompromiso.

REKLAMA


„Kai tu esi opozicijoje, man atrodo, visiems yra labai aišku, kad nebe tu priiminėji sprendimus, o sprendimus priiminėja kita pusė. Jeigu tu nori, kad sprendimai būtų priimti tokie, kokių tu pageidauji, tarimosi procesas yra natūralus. Man atrodo, kad šiuo atveju to visiškai nebuvo. Būtent todėl situacija nuėjo iki tokių asmeninių ambicijų, kurios privedė prie tos situacijos, kurią mes vakar matėme parlamente. Ji yra visiška netoleruotina“, – teigė jis.

Pasitraukus R. Karbauskiui – Seimas nesugrius


Kritiškai A. Mazuronis atsiliepė ir apie „valstiečių“ pirmininko R. Karbauskio pasirinktą protestavimo prieš valdančiųjų vykdomos politikos būdą – atsisakyti Seimo nario mandato.


„Prieš kažką pradedant kaltinti reikėtų objektyviai ir kritiškai pasižiūrėti ir į savo darytus veiksmus. Man atrodo, tam tikrų trūkumų tuose veiksmuose buvo“, – teigė politikas.


„Bet jei „valstiečiai“ nusprendė, kad toks veikimo būdas jiems atrodo racionalus ir konstruktyvus, tai tiek to“, – sakė A. Mazuronis, pridurdamas kad apskritai nėra taip svarbu, ar R. Karbauskis liks poste, ar ne.

REKLAMA


„Seimas dėl to tikrai nesugrius“, – pridūrė jis.


Konfliktui užbaigti svarbios V. Čmilytės-Nielsen ir S. Skvernelio figūros


A. Mazuronio teigimu, įsiplieskusias aistras tarp „valstiečių“ ir valdančiosios daugumos gali numalšinti tik Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.


„Jeigu ji nesugebės to padaryti, aš abejoju, ar Seime iš viso yra toks parlamentaras, kuris galėtų tinkamai suvaldyti situaciją, kurią mes šiandien matome“, – sakė politikas.


Tuo tarpu laikinai premjero pareigas einantis Saulius Skvernelis, įsitikinęs A. Mazuronis, iš Seimo pasitraukus R. Karbauskiui, iš tikrųjų gali tapti susiskaldžiusią opoziciją telkiančiu asmeniu.


„Jis vis dar yra pareigas einantis ministras pirmininkas. Dabar jis tiesiog neturėjo galimybės skirti laiko peripetijoms ir batalijoms, kurios vyksta Seime. Bet kai naujoji Vyriausybė gaus įgaliojimus ir kai Saulius Skvernelis galės visą savo dėmesį skirti darbui Seime, aš net neabejoju, kad tas dialogas tarp opozicijoje esančių partijų ir frakcijų tikrai bus konstruktyvesnis. Bus kalba apie kažkokį turinį, o ne apie emocijas, kaipkad vyksta pastaruoju metu“, – teigė A. Mazuronis.


R. Karbauskis apie sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato pranešė ketvirtadienį vykusiame frakcijos susitikime. Šis sprendimas priimtas po kurį laiką besitęsusių valdančiųjų ir opozicijos ginčų skirstantis postus Seime. Pasak „valstiečių“ lyderio, naujoji valdančioji dauguma netoleruoja kitokios nuomonės, riboja opozicijos teises.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)