V. Čmilytė-Nielsen: šiek tiek jaučiasi prezidento parama Lenkijos pozicijai dėl abortų ir teisės viršenybės klausimų

V. Čmilytė-Nielsen: šiek tiek jaučiasi prezidento parama Lenkijos pozicijai dėl abortų ir teisės viršenybės klausimų


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad, jos nuomone, Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos antradienį išsakytoje pozicijoje dėl teisės viršenybės ir abortų klausimų jautėsi parama Lenkijai. Visgi pirmininkė akcentuoja, kad naujai suburtai valdančiajai koalicijai reprodukcinės teisės bei moterų pasirinkimo laisvė yra labai svarbi vertybė, įtraukta ir į koalicijos sutartį.


„Matyt, parama Lenkijos pozicijai šiokia tokia jaučiasi. Aš galiu tik tai pabrėžti, kad vėlgi kalbant apie mūsų naująją suburtą koaliciją reprodukcinės teisės, reprodukcinė sveikata, moterų pasirinkimai ir laisvė pasirinkti dėl svarbiausių ir jautriausių temų tai yra svarbi vertybė mums“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.


„Liberalų iniciatyva reprodukcinės sveikatos klausimais buvo įtraukta į koalicijos sutartį ir aš tikiuosi, kad mūsų įsisenijusius dalykus, kuriuos mums iki šiol nepavykdavo Seime išspręsti, tai per šią kadenciją tai pavyks“, – pridūrė ji.


Paklausta, kaip naujai išrinkti valdantieji tarsis su prezidentu dėl vieningos Lietuvos pozicijos, jei šalies vadovas konfliktuose su Europos Sąjunga rems Lenkija, V. Čmilytė-Nielsen akcentavo kol kas nenorinti spėlioti.

REKLAMA


„Aš nenorėčiau dabar spėlioti kaip bus, aš tiesiog pabrėžiu, kad šie klausimai valdančiajai koalicijai, liberalams tikrai yra labai svarbūs ir mes ir toliau ketiname juos kelti ir spręsti“, – sakė ji.


Ji taip pat akcentuoja, kad l. e. p. premjero Sauliaus Skvernelio nuogąstavimai, kad Lietuva dešiniojo sparno partijoms esant valdžioje susipyks su Lenkija dėl jautrių žmogaus teisių klausimų, yra nepagrįsti.


Spalio mėnesį Lenkijos Konstitucinis tribunolas nusprendė, kad nėštumo nutraukimas vaisiaus apsigimimo atveju prieštarauja Konstitucijai. Vadinasi, abortas yra teisėtas tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais ir kai motinos sveikatai ir gyvybei gresia pavojus. Nuo tos dienos šalyje rengiami masiniai protestai. Tokį Lenkijos KT sprendimą pasmerkė Europos Taryba.


Moterų teisių gynimo grupės apytiksliai skaičiuoja, kad 80-120 tūkst. Lenkijos moterų per metus dėl nėštumo nutraukimo vyksta į užsienį. Lenkijoje moterys patiria sunkumų net ir tais atvejais, kai nėštumo nutraukimas yra teisėtas. Nemažai gydytojų atsisako nutraukti nėštumą religiniais pagrindais.

REKLAMA


Prezidentas G. Nausėda, reaguodamas į Lenkijoje besitęsiančius protestus dėl abortų draudimų, antradienį akcentavo labai aiškiai pasisakantis už žmogaus teisių principus. Šalies vadovas paragino Lenkijos prezidentą Andrzejų Duda šiuo jautriu klausimu ieškoti dialogo su visuomene, siekti rasti kompromisą. Visgi G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad normalu, jog skirtingose Europos Sąjungos valstybėse abortų bei kitais aktualiais klausimais yra taikomos skirtingos praktikos tol, kol jos neprieštarauja tose šalyse galiojančios Konstitucijos principams.


V. Čmilytė-Nielsen apie Seimo viešbučio privatizavimą: įvertinsime, kiek tai kainuotų biudžetui ir kokia būtų nauda


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad derybų dėl valdančiosios koalicijos metu, kai buvo kalbama apie Seimo darbo organizavimą, ne kartą iškilo Seimo viešbučio klausimas, todėl atrodo, kad dėl to bus rastas bendras sutarimas. Tačiau ji akcentuoja, kad pirmiausia bus įvertinta, kiek tai kainuotų biudžetui ir kokia nauda būtų privatizavus Seimo viešbutį.


„Derybose dėl valdančiosios koalicijos, kai kalbėjome apie galimus pasikeitimus Seimo statute ir apskritai Seimo darbo organizavimą, Seimo viešbučio klausimas ne kartą iškilo. Atrodo, kad mes turėsime sutarimą dėl to, kad Seimo viešbutis, kaip vieta, kur Seimo nariai gali gyventi, galbūt nėra pats optimaliausias sprendimas. Ieškosime kitų sprendimų, tačiau pirmiausia įvertinę visus aspektus, kiek tai kainuotų biudžetui ir kokia nauda būtų ir ilgalaikės sąlygos, privatizavus Seimo viešbutį“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.



Ji neatmetė kad ateityje kai kurios Seimo narių privilegijos gali būti peržiūrėtos.


„Manau, kad rengdami Seimo statuto pakeitimus sistemiškai pažiūrėsime į tuos klausimus, kurie galbūt ilgą laiką buvo nesprendžiami ir kai kurios Seimo narių privilegijos gali būti peržiūrėtos. Bet nėra tikslas viską keisti. Yra tikslas pažiūrėti į tuos punktus, į tas temas, kurios ilgą laiką buvo nesprendžiamos“, – sakė Seimo pirmininkė.


Įprastai išlaidos Seimo viešbučiui padidėja Seimo kadencijų pasikeitimo metais, kai reikia atlikti papildomus remonto darbus, baldų, įrangos pirkimus.


Seimo kanceliarija kadencijų kaitos laikotarpiu numato suremontuoti 16 blogos arba patenkinamos būklės butų Seimo viešbutyje. Planuojama, kad paprastojo remonto darbams bus išleista apie 203 tūkst. eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)